latinica  ћирилица
28/06/2024 |  20:30 ⇒ 20:40 | Autor: SRNA

Šamac: Otvorena izložba ikona i kaligrafije

U okviru manifestacije "Dani Vidovdana", u Šamcu je večeras otvorena izložba ikona i kaligrafije Škole crkvene umjetnosti "Nebeska carica" iz Brčkog, u organizaciji šamačkog Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka".
Otvorena izložba ikona i kaligrafije - Foto: SRNA
Otvorena izložba ikona i kaligrafijeFoto: SRNA

Izložbu u Galeriji "Stari sat" otvorila je predsjednica Kola srpskih sestara Anka Simeunović, a o Vidovdanu je besjedio đakon Stefan Mitrović.

Simeunovićeva je rekla Srni da je izložba upriličena na Vidovdan jer je crkvena umjetnost naročit vid umjetnosti koji proizilazi iz pravoslavnog hrišćanstva i njen krajnji cilj je proslavljanje tvorca, odnosno pripremanje naših duhovnih sposobnosti za poimanje vječnosti.

Predsjednik Udruženja "Nebeska carica" iz Brčkog Dijana Јovanović rekla je Srni da joj je drago što u Školi crkvene umjetnosti okupljaju sve one koji vole ovu vrstu umjetnosti.

Ona je dodala da su izložene ikone koje su radili učenici škole iz Brčkog, kao i nekoliko ikona njihovih profesora, potom kaligrafski radovi i jaja oslikana tehnikom kojom rade ikone.

- Ikone se rade u vizantijskom stilu jajčanom temperom. Od žumanceta, vode, sirćeta i pigmenta se prave tempere za svaku ikonu posebno i to je način na koji se radilo prije 400 godina - pojasnila je Јovanovićeva.

Ona je rekla da su ikone radili polaznici škole koji imaju od sedam do 80 godina i da nije važan raspon godina, nego posvećenost.

Zainteresovani mogu da pogledaju izložbu u naredna tri dana.