latinica  ћирилица
27/06/2024 |  14:15 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

U ponedjeljak žrijebanje za delegata iz Republike Srpske

Centralna izborna komisija BiH sprovešće u ponedjeljak, 1. jula, žrijebanje za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH između dvije kandidatske liste koje imaju identičan broj osvojenih glasova - 12, odlučeno je na današnjoj sjednici Komisije.
CIK (Foto: CIK BiH) -
CIK (Foto: CIK BiH)

Žrijebanje će se održati u 12.00 časova u prostorijama CIK-a u Sarajevu.

Komisija će pozvati političke subjekte i kandidate koji učestuju postupku žrijebanja, te ih obavijeste o vremenu mjestu održavanja žrijebanja.

Postupak žrijebanja je otvoren za javnost i obaviće ga službenik Sekretarijata CIK-a.

Irena Hadžiabdić je napomenula da se u javnosti pojavljuje puno medijskih tvrdnji o nekoj vrsti proizvoljnog rada CIK-a i o navodima da delegate bira Narodna skupština, a ne žrijeb.

- Ovo što radi izborna komisija je prije svega zasnovano na rješenju Suda BiH i odluke Suda kojom su odbijene žalbe i utvrđeni rezultati za posredne izbore za Dom naroda iz Narodne skupštine Republike Srpske i postupanje CIK-a je precizirano u obrazraženju odluke Suda - tvrdi ona.

Prema njenim riječima, ne radi se ni o kakvom proizvoljnom radu CIK-a nego o redovnom poslu i procedurama koji su propisane isključivo Izbornim zakonom i koje CIK provodi i poštuje.

Ona je, zbog sve većeg broja medijskih objava koje bi mogle imati elemente kršenja Izbornog zakona BiH, podsjetila sve političke subjekte da je zabranjeno da putem medija iznose lažne informacije koje bi mogle ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače.