latinica  ћирилица
27/06/2024 |  14:41 ⇒ 18:15 | Autor: SRNA

Nešković: Neću povući prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković rekao je da neće povući iz procedure svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i da je njegov zadatak kao delegata da brani interese srpskog naroda i Republike Srpske.
Dom naroda PS BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Dom naroda PS BiHFoto: Ustupljena fotografija

Nešković je rekao da se nebrojno puta pokazalo da su odluke Ustavnog suda BiH bile upravo protiv Srba i Republike Srpske.

- Moje insistiranje na ovom zakonu je upravo takvo bilo da želim da otvorimo razgovore na ovu temu i nađemo zajedničko rješenje koje bi pokazalo da imamo interese, odnosno da svoje interese skupimo u interes BiH, znači i Srbi i Bošnjaci i Hrvati - rekao je Nešković u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na ovaj način ne bi postojalo preglasavanje, pokušaj oduzimanja ingerencija, te imovine, prije svega Republici Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje da li će SDS ući u proces prekompozicije vlasti na nivou BiH, s obzirom na žrijebanje za petog delegata Doma naroda iz Srpske koji je najavila Centralna izborna komisije BiH, Nešković je rekao da nije zagovornik toga da njegova stranka trenutno bude u vlasti i da je suviše rano pričati o tome.

- Nisam zagovornik toga da SDS bude dio vlasti u BiH, pogotovo ne sa ovakvim predstavnicima stranaka, kao što su Zukan Helez, Zlatko Lagumdžija, Damir Arnaut. Sa takvim predstavnicima, prije svega njihovih naroda, odnosno njihovih političkih organizacija, a samim tim i predstavnika BiH, zaista nemamo šta činiti, odnosno nemamo zajednički jezik - zaključio je Nešković.