latinica  ћирилица
27/06/2024 |  16:11 | Autor: SRNA

Smanjen broj članova pravnog tima za Trgovsku goru

Savjet ministara donio je danas Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH vezano za pitanja odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, kojom se smanjuje broj članova tog tima.
Savjet ministara - Foto: Ustupljena fotografija
Savjet ministaraFoto: Ustupljena fotografija

Pravni tim, prema ovoj odluci, nastavlja raditi bez zamjenika predsjedavajućeg Pravnog tima Vitomira Popovića i člana Nedima Ademovića, dok je dosadašnji član Dragoljub Reljić imenovan za zamjenika predsjedavajućeg.

Ova izmjena donesena je nakon što je Savjet ministara zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da u saradnji s Pravobranilaštvom BiH otpočne proces odabira međunarodnog advokatskog tima za usluge pravnog savjetovanja u vezi s ovim prekograničnim postupkom.

Ministri su donijeli i odluku o imenovanju predstavnika BiH u Zajedničkom odboru za praćenje izvršavanja Memoranduma o saradnji u području sporta i omladinske politike između Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Na prijedlog Ministarstva transporta i komunikacija Savjet ministara donio je i Odluku o izmjeni odluke o dozvolama za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, a donesena je i odluka o dopuni odluke o načinu raspodjele sredstava od dozvola za korištenje ovog spektra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara dao je pojedinačne saglasnosti na Prijedlog pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila za specijalne namjene u Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ i Prijedlog pravilnika o službenim vozilima za specijalne namjene u Regulatornoj agenciji za radiacionu i nuklearnu bezbjednost.

Ovim pravilnicima se propisuju prava, obveze te postupanje zaposlenih koji upravljaju službenim vozilom za specijalizovane namjene.

Ukupan broj službenih vozila za specijalizovane namjene kojima raspolaže UIO je 368, među kojima je najviše putničkih motornih vozila niže klase /326/ maksimalne nabavne vrijednosti do 50.000 KM.

Pravilnikom Regulatorne agencije za radiacionu i nuklearnu bezbjednost obuhvaćeno je pet vozila, od kojih se tri nabavne vrijednost do 30.000 KM koriste za poslove inspekcijskog nadzora u sjedištu Agencije i kancelarijama u Banjaluci i Mostaru, a od dva vozila nabavne vrijednosti do 60.000 KM jedno se koristi za prevoz radioaktivnog materijala i druge vanredne situacije, a drugo za službene potrebe, uključujući doček inostranih delegacija.

Savjet ministara usvojio je i Informaciju Ministarstva civilnih poslova o učešću BiH u Okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije "Horizont Evropa" za 2023. godinu, prema kojoj je putem dva tekuća granta ovog ministarstva podržano ukupno 49 projekata.