latinica  ћирилица
27/06/2024 |  16:35 | Autor: SRNA

Rješiti pitanje ograničenja boravka vozačima iz BiH u EU

Savjet ministara zadužio je danas ministarstva bezbjednosti i inostranih poslova da sa nadležnim tijelima EU preduzmu aktivnosti s ciljem izuzimanja vozača iz BiH iz uredbi o ograničenju boravka na teritoriju EU, koje usložnjavaju obavljanje prevoza i negativno utiču na cjelokupnu privredu BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Prethodno je na sjednici usvojena Informacija Ministarstva transporta i komunikacija o problematici ograničenog broja dana boravka vozača na teritoriji EU na osnovu Uredbe Evropskog parlamenta i Savjeta o boravku državljana trećih država na teritoriji EU, koja ne propisuje izuzetke, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje sjednice.

Ograničenje boravka vozača na teritoriji EU u trajanju najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana dodatno usložnjava izvršenje prevoznih zadataka i negativno utiče na cjelokupnu privredu BiH, navodi se u dopisima Spoljnotrgovinske komore BiH i domaćih prevoznika upućenih Ministarstvu transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

- Rješavanje ovog otvorenog pitanja važno je za cijelu regiju, pa tako i za BiH, koja oko 72 odsto robne razmjene ima s državama EU, uz zastupljenost međunarodnog drumskog prevoza s više od 90 odsto - navedenoje u saopštenju.