latinica  ћирилица
27/06/2024 |  21:16 ⇒ 22:18 | Autor: SRNA

"Stranci pokušavaju da ubrzaju proces preslagivanja BiH"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je situacija u BiH van kontrole s obzirom na to da se grubom silom pojedinaca iz međunarodnog faktora pokušava napraviti redizajn BiH i ubrzati proces njenog preslagivanja u odnosu na onu predviđenu Dejtonskim mirovnim sporazumom u neku koja predstavlja samo jedan - politički zahtjev Bošnjaka, koji svojataju cijelu BiH, što nije tačno.
Dejtonski sporazum - Foto: RTRS
Dejtonski sporazumFoto: RTRS

- Republika Srpska nije njihova i Republika Srpska je nešto posebno - poručio je Dodik.

On je naglasio da Amerikanci i politički Bošnjaci koji su prije svega rušili Ustav za rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma krive one koji traže da Ustav bude osnova svega.

- Mi samo tražimo da se poštuje ustavna kvalifikacija, ustavni oblik BiH - rekao je Dodik večeras za prnjavorsku televiziju K3.

On je napomenuo da BiH koja je predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom ne postoji, već postoji neka antiustavna BiH.

- Oni smatraju da treba to da finalizuju, jer ovo vrijeme sukoba u Ukrajini, u Pojasu Gaze, pa te napetosti između Kine, Amerike i drugo, stvara veliku nervozu kod velikih zemalja, EU, prije svega - napomenuo je Dodik.

On je naglasio da je razvoj situacije u BiH van bilo kakve dosadašnje prakse, onoga što je napisano u Ustavu, u zakonima.

- Oni postavljaju svoje ciljeve kao naše ciljeve, pa je američki ambasador tako izašao sa pričom "naši ciljevi - ciljevi SAD i građana BiH". Čuj to. Ne predstavlja on građane BiH - naglasio je Dodik.

Kada je riječ o saradnji sa partnerima na nivou BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je da tamo niko ništa ne može sprovesti.

- Sa njima samo gubiš, oni su obični pozeri koji, svojstvena im je laž, kao osnovna karakteristika, Konakoviću i još nekima tamo, tako da čim sjednete znate da će vas prevariti - rekao je Dodik.

On je rekao da mu je manje važno šta oni kažu, poput toga da je "Dodik kriv", te da govori o tome kakvi su narativi.

- Onda su odlučili da svakoga ko predstavlja Republiku Srpsku, pokušali su da naprave nekoga koga treba eliminisati. Kako je moguće da je sadašnje rukovodstvo pod američkim sankcijama? Zato što neće da prihvati rušenje Ustava - istakao je Dodik.

On je naglasio da sankcije dobije svako ko ne uradi ono što Amerikanaci traže.

- To je takva bezočna priča kauboja Amerikanaca. Oni su izgubili fokus - rekao je Dodik.