latinica  ћирилица
27/06/2024 |  21:50 ⇒ 28/06/2024 | 07:15 | Autor: RTRS

Vidovdanski sabor okupio brojne Banjalučane (FOTO/VIDEO)

Povodom Vidovdana, Srbsko sabranje "Baštionik" večeras je organizovalo Vidovdanski sabor na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Sutra, u Manastiru Gomionica, biće organizovan bogat kulturno-umjetnički program i to u novoizgrađenom amfiteatru u parku uz sam manastir, koji će tom prilikom biti i promovisan.
Vidovdanski sabor u Banjaluci - Foto: RTRS
Vidovdanski sabor u BanjaluciFoto: RTRS

"Kosovo i Metohija, zavjet i nit koja nas spaja", poruka je koja se čula večeras, opomena da se ne zaboravi Kosovski zavjet oko kojeg je satkana istorija srpskog naroda.

- Želimo da zahvalimo svima onima koji podržavaju obilježavanje Vidovdana, koji podržavaju rad "Baštionika" i koji podržavaju ostanak Srba na Kosovu i Metohiji - istakao je Predrag Adamović, predsjednik Srbskog sabranja "Baštionik".

Tokom ove tradicionalne manifestacije prisutni su imali priliku da čuju besjedu profesora Nemanje Devića.

- Vidovdan je prije svega vezan za Kosmet, za staru Srbiju, ali se mi nošeni tom idejom okupljamo u svim srpskim zemljama - poručio je Dević.

Kosovo je je jedna velika visina sa koje se vidi sva naša istorija, ali i naša budućnost, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Volio bih da mi kao narod dobro pogledamo unazad, da znamo duboke korijene naše istorije, ali da to bude samo u slozi, veselju, zdravlju - rekao je Stanivuković.

Prisutni su imali priliku da uživaju u nastupima djeca sa Kosova i Metohije i članova Muzičkog ateljea "Јelene Stanišić".