latinica  ћирилица
28/06/2024 |  02:56 ⇒ 11:59 | Autor: RTRS

Prva debata predsjedničkih kandidata Bajdena i Trampa za izbore 2024. (VIDEO)

Prva debata predsjedničkih kandidata u SAD, aktuelnog predsjednika demokrate DŽozefa Bajdena (81) i bivšeg predsjednika republikanca Donalda Trampa (78) u okviru kampanje za izbore koji će biti održani u novembru.
Bajden - Tramp (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Bajden - Tramp (foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Debata je počela bez rukovanja, kandidati su izašli svaki sa svoje strane i zauzeli mesta za podijumom gotovo bez ikakve interakcije.

Govornice su bliže nego što je to običaj kod debata koje organizuje nadstranačka Komisija za predsjedničke debate, umesto izvoda iz američkog ustava pozadinu čini Si-en-en logo što čini da debata više liči na redovnu televizijsku emisiju nego na uobičajenu predsjedničku debatu.

Moderatori su voditelji Si-En-Ena DŽejk Taper i Dejna Beš, a prenos bi, kako je najavljeno, trebalo da traje sat i po, uz dvije pauze za reklame.

Debatu gledajte ovdje.

Pauza za reklame nije bilo kada je, tokom protekle tri decenija, za TV sučeljavanja bila zadužena Komisija za predsjedničke debate. To više nije slučaj.

Policija je zatvorila prilaze zgradi Si-En-Ena punih osam sati pred početak debate, na kojoj stavove u ključnim problemima Amerike sučeljavaju glavni kandidati za mjesto predsjednika - DŽozef Bajden ili Donald Tramp.

Diskretno, okolnim ulicama vozio je autobus iz kampanje trećeg kandidata, mlađeg Roberta Kenedija, koji se nije kvalifikovao za učešće u debati.

Prvi put od 1976. godine, u studiju nema publike.

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u riječ. Tokom debata uoči predsjedničkih izbora 2020. godine, Tramp i Bajden su više puta prekidali jedan drugog.

Po ugledu na prethodne godine, moderatori mogu da "koriste sva sredstva na raspolaganju da vode računa o vremenu i osiguraju civilizovanu raspravu".

Za razliku od prethodnih godina, nema uvodnih izlaganja. Imaju dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike. Moderatori takođe imaju diskreciono pravo da odobre dodatni minut.