latinica  ћирилица
28/06/2024 |  07:12 ⇒ 08:42 | Autor: TANЈUG

Fon der Lajen: Zahvalna na imenovanju, tražiću potvrdu Evropskog parlamenta

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je liderima EU na tome što su podržali njeno imenovanje za drugi mandat na čelu Komisije i poručila da će sada tražiti potvrdu od Evropskog parlamenta, nakon što predstavi svoje političke smjernice za naredniih pet godina.
Urzula fon der Lajen (foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL) -
Urzula fon der Lajen (foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL)

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU rekla da je počastvovana i da joj je drago da može da podijeli "ovaj veoma poseban trenutak" sa estonskom premijerkom Kajom Kalas, koja je imenovana za šefa evropske diplomatije, i bivšim portugalskim premijerom Antonijom Koštom, koji je izabran za novog predsjednika Evropskog savjeta.

- Sada ću tražiti potvrdu za svoje imenovanje od Evropskog parlamenta, nakon što predstavim svoje političke smjernice za naredniih pet godina - navela je Fon der Lajen.

Kalas je na konferenciji za novinare ponovila da je počastvovana zbog podrške Evropskog savjeta, navodeći da je to ogromna odgovornost u vrijeme geopolitičkih tenzija.

- U Evropi postoji rat, ali postoji i rastuća nestabilnost na globalnom nivou, to su takođe glavni izazovi za evropsku spoljnu politiku - navela je Kalas.

Preko video linka na konferenciji se obratio i Košta, koji je rekao da je oduševljen što je tu, zajedno sa Fon der Lajen i Kalas, i što će uskoro biti dio tog tima.

- One su obe izvanredne Evropljanke i siguran sam da će naša saradnja biti veoma uspješna da služimo Evropi i evropskim građanima - poručio je Košta.

On je konstatovao da se Evropa i svijet suočavaju sa izazovnim trenucima, ali je ocenio da je EU pokazala svoju otpornost u prošlosti, "uvijek nalazeći snagu u jedinstvu".