latinica  ћирилица
02/07/2024 |  09:28 ⇒ 09:29 | Autor: sputniknews.com

Si: Samit ŠOS otvoriće novu stranicu saradnje

Predstojeći samit Šangajske organizacije za saradnju ujediniće zemlje-učesnice organizacije i otvoriće novu stranicu saradnje, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping uoči posjete Kazahstanu.
Si Đinping (foto: EPA-EFE/JADE GAO) -
Si Đinping (foto: EPA-EFE/JADE GAO)

- Pored državne posjete, učestvovaću na samitu ŠOS u Astani. U okviru svog predsjedavanja, kazahstanska strana je uspešno uradila mnogo toga što je doprinijelo povećanju autoriteta naše organizacije. Kineska strana to visoko ceni. Uvjeren sam da će se zajedničkim naporima samit u Astani završiti pozitivno, ujediniti veliku porodicu ŠOS i otvoriti novu stranicu saradnje - navodi se u autorskom članku kineskog lidera "Kina i Kazahstan: zajednička želja za novim horizontima", čiji je tekst objavila agencija "Kazinform".

Si je pozvao na suprotstavljanje hegemoniji i promovisanje multipolarnosti.

- Odlučno čuvati međunarodni sistem usredsređen na UN i svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, sprovoditi istinski multilateralizam, suprotstavljati se hegemonizmu, politici moći i blokovskoj konfrontaciji, promovisati ravnopravan i uređen multipolarni svijet, dostupnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju. Hajde da zajedno unesemo više pozitivne energije i stabilnosti, daćemo veći kinesko-kazahstanski doprinos obezbjeđivanju mira širom svijeta - naveo je predjsednik NR Kine.

Kineski predsednik Si Đinping otputovao je u državnu posjetu Tadžikistanu i Kazahstanu, a takođe i zbog učešća na 24. sjednici Savjeta lidera zemalja članica ŠOS. Samit ŠOS se održava 3. i 4. jula u Astani.