latinica  ћирилица
28/06/2024 |  07:34 ⇒ 07:41 | Autor: sputniknews.com

Obilježavanje Vidovdana u Srbiji: Centralna manifestacija i svečana sjednica Vlade u Kruševcu

U Srbiji se danas nizom manifestacija obilježava nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica Kosovskog boja, a tim povodom u Kruševcu će biti održana centralna manifestacija i svečana sjednica Vlade Srbije.
Gračanica: Spomenik na Gazimestanu - Foto: SRNA
Gračanica: Spomenik na GazimestanuFoto: SRNA

Sednici Vlade, u Gradskoj kući u Kruševcu, prethodiće dio centralne državne ceremonije obilježavanja Dana sjećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun, koju će predvoditi predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

U manastiru Ravanica ujutru će biti održan parastos Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima koji će služiti vladika Ignjatije i sveštenstvo SPC, a kome će prisustvovati premijer Miloš Vučević.

Njega će u manastirskoj porti dočekati vladika braničevski Ignjatije i igumanija mati Marija. Gosti će potom otići da se poklone ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upale sveće.

Vladika braničevski će služiti liturgiju od 9.00 sati.

Svečana sjednica Vlade Srbije u Kruševcu

U Gradskoj kući u Kruševcu, u 11.20 časova, počeće sjednica vlade, a u 12.00 sati premijer Vučević položiće vijence na Spomenik Kosovskim junacima.

Premijer će se zatim obratiti javnosti, a od 12.30 sati predviđen je obilazak Taktičko - tehničkog zbora, odnosno prikaza naoružanja i opreme.

Praznik će, kao i svake godine, biti obeležena i na Kosovu i Metohiji.
U manastiru Gračanica će biti završena višednevna manifestacija obeležavanja Vidovdana.

U porti manastira Gračanica biće služena liturgija i obavljeno sečenje Vidovdanskog kolača, a biće dodijeljene i medalje "Majka devet Јugovića".

Na Gazimestanu biće služen parastos, a program počinje od 9.00 časova.