latinica  ћирилица
28/06/2024 |  08:19 | Autor: SRNA

Trebinje: Izložba o stvaralaštvu slikarke Nadežde Petrović

U Muzeju Hercegovine u Trebinju danas će biti otvorena izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović", koja je organizovana povodom "Vidovdanskih svečanosti".
Muzej Hercegovine - Foto: RTRS
Muzej HercegovineFoto: RTRS

Iz Muzeja su najavili da će povodom izložbe biti upriličena i gostujuća predstava "Nenapisana pisma" – monodrama u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu Vanje Milačić.

Monodrama "Nenapisana pisma" predstavlja život i stvaralaštvo Nadežde Petrović kroz dijalog i obraćanje velikom umjetniku i prijatelju Ivanu Meštroviću.

Izložba je nastala u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Nadežede Petrović u Čačku i predstavlja originalna djela te znamenite slikarke, prilagođena slijepim i slabovidim osobama.

- Izložba predstavlja rezultat povezivanja i saradnje prilikom obilježavanja značajnog jubileja 150 godina od rođenja ove znamenite srpske slikarke, koju je UNESKO pozicionirao kao evropsku ličnost 2023. godine - naveli su organizatori.

U okviru izložbe nalaze se posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije za nekoliko umjetničkih djela iz spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović u Čačku, koji je 2023. godine bio nosilac titule Nacionalne prestonica kulture Srbije pod sloganom "Čačanska Rodna".

Grad Trebinje je u okviru tog projekta predstavljen kao poseban grad-gost i pobratim gradu Čačku s obzirom na to da ova dva grada povezuju korijeni, umjetnici, nosioci kulture i težnja za uklapanjem u vrijednosti savremenog svijeta.

Sva djela su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio–vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.

Otvaranje izložbe zakazano je za 20.00 časova.