latinica  ћирилица
30/06/2024 |  21:54 ⇒ 21:59 | Autor: SRNA

Završen Pozorišni akademski festival

Izvođenjem predstava "Hekaba" studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i "Razlozi za život" Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda večeras je u Banjaluci završen treći Pozorišni akademski festival.
Akademija umjetnosti - Foto: RTRS
Akademija umjetnostiFoto: RTRS

Banjalučka publika imala je priliku da tokom četiri dana festivala vidi sedam predstava koje su odigrane, kao i ostali programski sadržaji, u novootvorenom Studentskom kulturnom centru u Univerzitetskom gradu, u koji je uloženo 2.300.000 KM iz kapitalnih investicija Vlade Republike Srpske.

U okviru pratećeg programa festivala realizovana je saradnja sa Ruskim isntitutom pozorišne umjetnosti, a u Banjaluku su stigli i eminentni profesori iz Moskve.

Profesor na Ruskom institutu pozorišne umjetnosti i šef režijskog odsjeka Ekaterina Granitova izjavila je Srni da je bilo zanimljivo steći iskustva od profesora i studenata sa Akademije umjetnosti.

- Drago mi je što sam imala priliku da vidim plan i program banjalučke Akademije umjetnosti i kakav je odnos između studenata i profesora. Toliko toga smo vidjeli za samo nekoliko dana - rekla je Granitova, koja je oduševljena prirodom koju ima Banjaluka, gostoprimljivim ljudima i ukusnom hranom.

Granitova je istakla da je kampus u Univerzitetskom gradu u Banjaluci prilagođen mladim ljudima.

Prema njenim riječima, plan i program ruskog instituta prilagođen je usavršavanjanju, istraživanju i komunikaciji između studenta i profesora.

Ona je podsjetila da je sistem Konstantina Stanislavskog napisan otprilike prije stotinjak godina, a fokusira se na razvoj realnih karaktera na sceni, te istakla da je od tada do danas bilo određenih promjena.

Profesor Robert Elkibajev rekao je Srni da mu je čast što je u novootvorenom Studentskom kulturnom centru imao priliku da održi prvu radionicu.

On je naveo da se, osim fizičke spremnosti glumca, danas sve više obraća pažnja na uzajamnu psihofizičku radnju na pozorišnoj sceni.

Organizatori PAF-a su Akademija umjetnosti Banjaluka i Centar za vizuelnu umjetnost.

Festival okuplja studente dramskih i srodnih umjetnosti akademija i fakulteta iz cijelog regiona, pružajući im priliku za razmjenu znanja, iskustava, ali i promociju.