latinica  ћирилица
28/06/2024 |  12:20 | Autor: RTRS

"Kozarsko kolo" okupilo folkloraše iz BiH, regiona i svijeta

U Novom Gradu su sinoć na Trgu Mladena Oljače nastupili ansambli iz Kolumbije, Grčke, Meksika i Poljske, te novogradsko Kulturno-umjetničko društvo "Una", u okviru Međunarodnog festivala folklora "Kozarsko kolo", čiji je domaćin Prijedor.
Novi Grad - Festival "Kozarsko kolo" - Foto: RTRS
Novi Grad - Festival "Kozarsko kolo"Foto: RTRS

U okviru Međunarodnog festivala folklora "Kozarsko kolo" učestvuju ansambli iz BiH, Srbije, Hrvatske, Meksika, Grčke, Bugarske, Poljske i Kolumbije.

Smotra međunarodnog folklora u Novom Gradu održava se u okviru Petrovdanskih dana, a 12. jula se obilježava Dan i krsna slava opštine.

Manifestacija traje do 1. jula. U okviru festivala "Kozarsko kolo" folkloraši su planirali nastupe u Prijedoru, Gradišci, Srpcu i Novom Gradu.

Pored redovnog programa u kojem će se ansambli predstaviti kroz igru i pjesmu, organizovane su i prezentacije domaće kuhinje i istorijski čas na Mrakovici.

Organizator festivala, koji se održava pod okriljem Svjetske asocijacije organizatora folklornih festivala je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor.

Generalni pokrovitelj je Grad Prijedor, a pokrovitelji su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uz podršku brojnih sponzora.