latinica  ћирилица
28/06/2024 |  12:27 ⇒ 13:29 | Autor: Agencije

Centralna manifestacija povodom Vidovdana u Kruševcu, održana svečana sjednica Vlade (FOTO)

Povodom obilježavanja Vidovdana u Kruševcu se održava centralna državna manifestacija, sjednica Vlade Srbije i prikaz naoružanja i vojne opreme.
Kruševac - vidovdanska litija (Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije) -
Kruševac - vidovdanska litija (Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije)

U Gradskoj kući u Kruševcu završena je svečana sjednica Vlade Srbije održana povodom obilježavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635. godišnjica Boja na Kosovu.

Pored premijera Miloša Vučevića, sjednici su prisustvovali svi ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Sjednica Vlade Srbije u Kruševcu (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

Vučević je, u pratnji ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nemanje Starovića, položio vijence na Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu.

Uslijedilo je intoniranje himne "Bože pravde", a potom su vijence položili i direktor BIA Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Premijer Vučević je jutros u Ravanici prisustvovao parastosu Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima, čime je otpočelo obilježavanje Dana sjećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun.

Premijer Vučević i gosti su se poklonili ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upalili svijeće. Nakon toga, prisustvovali su liturgiji koju je služio episkop braničevski Ignjatije i sveštensto SPC.

Vučević prisustvovao parastosu u Ravanici (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

Liturgija u manastiru Gračanica;Teodosije: Ovdje smo da pokažemo vjernost vjeri

Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio arhiepiskop crnogorsko-primorski Јoanikije uz sasluženje mitropolita i episkopa SPC.

Vladika raško-prizrenski Teodosije prenio je pozdrave patriharha Porfirija kojem je onemogućeno da na današnji praznik bude sa svojim narodom.

- Mi danas sabrani ovdje treba da pokažemo ko smo i za šta smo opredijeljeni na ovom prolaznom zemaljskom životu. Treba da pokažemo da li držimo zavjet Isusa Hrista. Da li držimo zavjet svetog kneza Lazara. Da pokažemo koliko smo vjerni našoj vjeri pravoslavnoj, našim svetinjama. Ovdje sam i da prenesem pozdrave njegove Svetosti, našeg patrijarha koji je svake godine sa nama i koji je u svojoj besjedi govorio da je ovo njegov dom. Njemu je ove godine uskraćeno da bude sa nama. Oni koji misle da će time nešto postići nasuprot tome oni pokazuju ko su, šta su i kakva je njihova kultura - rekao je vladika Teodosije.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija, Kancelarije za KiM, zvaničnici iz centralne Srbije i regiona.

U Srbiji se danas nizom manifestacija obilježava nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica Boja na Kosovu, a centralna manifestacija se održava u Kruševcu.