latinica  ћирилица
28/06/2024 |  12:36 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Ambasada Srbije u Ruskoj Federaciji: Ponosni smo na heroje Kosovske bitke

Srbi danas slave Vidovdan, jedan od glavnih narodnih praznika. Odaju počast sećanju na sve junake Kosovske bitke protiv osmanskih osvajača, sećaju se svih onih koji su dali svoje živote za odbranu Otadžbine, piše Ruska gazeta.
Ruska gazeta (foto: rg.ru - screenshot) -
Ruska gazeta (foto: rg.ru - screenshot)

Srpski narod je vjekovima poistovjećivao Vidovdan sa slobodom, otporom strancima, vaspitanjem rodoljublja, čojstva i junaštva. rekli su za Ruska gazeta iz Udruženja Srba u Rusiji.

- Mi, Srbi smo, na današnji dan 635 godine (1389.godne) borili se protiv najezde agresivne, ogromne i moćne turske vojske da bi spriječili Osmanlije da osvoje našu zemlju i Evropu opirući se do danas, znajući da je samo sloboda neprocjenjiva - istakli su.

Zaposleni u diplomatskoj misiji Srbije, na čelu sa ambasadorom Momčilom Babićem, prisustvovali su parastosu u crkvi Petra i Pavla na Јauzi porti, na čijem kraju su poručili: "Kosovski junaci – nemamo zaboravio te nikada nećemo zaboraviti Ponosni smo na tebe i uvijek ćemo biti ponosni na tebe!"

Nakon parastosa, ispred Ambasade Srbije u Moskvi otkrivena je spomen-ploča u znak sećanja na vidovdanske heroje i kao uputstvo budućim generacijama kako se ovaj slavni narod kroz istoriju suprotstavljao nasilju, borio za slobodu, i nastavlja da sa ponosno brani svoje nacionalne interese do danas.