latinica  ћирилица
28/06/2024 |  15:12 ⇒ 15:26 | Autor: sputniknews.com

Patrijarh Porfirije: Svi treba da se molimo za Srbe sa Kosova i Metohije (VIDEO)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, služio je danas Svetu liturgiju na Vidovdan u Kripti Hrama Svetog Save poručujući u besjedi da je Srbima kao predanje ostao Kosovski zavjet i da svi treba da se molimo za Srbe koji žive na Kosovu.
Patrijarh Porfirije  (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Patrijarh Porfirije (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije)

- U Svetom Knezu Lazaru nama kao predanje ostao je Kosovski zavjet. On je pošao u boj koji nije bio isključivo i samo za teritoriju, ne zbog toga što teritorija nije važna. I Kosovski zavjet nije prije svega za nas teritorija, ali nije nevažna ni teritorija, jer sve što je naše, a i teritorija predstavlja simbol, predstavlja pokazatelj, znak našeg opredjeljenja - rekao je patrijarh u besjedi.

Dodao je da je Kosovo vječna tema.

-Kao što je večna tema Kosova koje je ukrašeno bezbrojnim biserima opredjeljenja Svetoga kneza Lazara i Svetog Save i svih svetih iz roda našeg, biserima kao što je Gračanica u kojoj se služi danas Liturgija, biserima kao što su Pećka Patrijaršija, Dečani, Bogorodica Ljeviška i mnogim drugim biserima koje malo ko ima na zemljinom šaru - istakao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da su trijumf i pobjeda vaskrsloga Hrista nešto što je neminovno.

- Sve i da želimo to ne možemo izbjeći. Zato danas, slaveći Svetoga Kneza Lazara, slavimo Gospoda, slavimo svetost, slavimo moleći se za našu braću i sestre, gdje god da se nalaze u svijetu, naročito za one koji su na Kosovu i Metohiji, slavimo istinsku i pravu pobjedu - naglasio je poglavar SPC.

Naglasio je da slaveći našu pravoslavnu vjeru, slavimo neodustajanje od sebe, od onoga što jesmo, jer na taj način ne odustajemo od carstva Božijeg, od Boga, od pravoslavne vjere.

- Molimo se za sebe, a naročito za svu našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, za mir u čitavom svijetu, molimo se i za one sa kojima živimo, za one koji su pored nas, da sve ono što želimo sebi, Gospod da i njima, da bismo svi imajući mir sa Bogom, imali mir u sebi, a onda mogli da imamo i mir među sobom kako bi onda jedan u trojici Bog mira, uvek bio slavljen - poručio je patrijarh.