latinica  ћирилица
28/06/2024 |  15:51 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

Miličević: SDS traži od CIK-a ista prava koja imaju druge stranke

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, rekao je da je CIK danas na sjednici usaglasio odluku Ustavnog suda BiH.
Milan Miličević - Foto: Ustupljena fotografija
Milan MiličevićFoto: Ustupljena fotografija

- Ovo je i politička i moralna pobjeda SDS. Ipak, u ovom momentu ovo ne znači ništa, dok u moralnom političkom smislu znači, jer je SDS sve vrijeme bio u pravu i sasvim sigurni smo u to da upornošću i koristeći sve pravne lijekove idemo ka svom cilju - kazao je Miličević.

Srpska demokratska stranka nakon odluke Ustavnog suda BiH traži od CIK-a BiH ista prava koja imaju svi politički subjekti za predstojeće lokalne izbore.

SDS, između ostalog, traži da imaju članove biračkih odbora jer su parlamentarna stranka, dok "SDS- Volja naroda" to nije.

Prema njegovim riječima, odluka Ustavnog suda BiH je generalno dobra za svu političku javnost i sve političke subjekte u Srpskoj.

- Ovo uvodi u praktično jedan novi pristup. Bilo koji organ vlasti nema više moralno i ljudsko pravo da određuje ko je pogodan, a ko nije, već da uzima činjenice u obzir. SDS se nalazi na pola puta, jer je ovo privremena mjera, ali ne postoje privremeni izbori. Svi kandidati na listama su u u ovom trenutku, na današnji dan, kandidati na listama "SDS - Volja naroda" pošto svi rokovi ističu za ovjeravanje lista. Sad je pitanje da li će SDS moći nastupati na izborima i da li će imati pravo da ima članove biračkih odbora i ostvari sva svoja prava, jer "SDS - Volja naroda" nije parlamentarna stranka. Puno je tu pitanja - naveo je Miličević.

Јovica Radulović, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, istakao je da, iako se radi samo o privremenoj mjeri, da odgovorno tvrdi da je ovom odlukom doveden legitimitet i kredibiltet narednih lokalnih izbora.