latinica  ћирилица
30/06/2024 |  18:50 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od polaganja zakletve prve klase vojnika Hercegovačkog korpusa Vojske Srpske (VIDEO)

Kod spomenika Palim borcima u Ljubinju obilježene su 32 godine od polaganja zakletve prve klase vojnika Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.
Prva generacija Vojske Srpske - sjećanje - Foto: RTRS
Prva generacija Vojske Srpske - sjećanjeFoto: RTRS

Okupljeni su odali počast stradalim saborcima. Pripadnici prve klase Hercegovačkog korpusa bili su na svim ratištima i dali veliki doprinos u odbrani Republike Srpske.

Na Vidovdan 1992. godine, položili su zakletvu i krenuli sa odsluženjem vojnog roka. Nakon samo dva mjeseca obuke, uzeli su puške u ruke i otišli na prvu liniju fronta, da brane Republiku Srpsku.

- Umjesto udžbenika uzeli smo puške u ruke i svi smo otišli po svojim opštinama da branimo ono što se moralo braniti - rekao je Vaso Ljubenko, nekadašnji pripadnik prve klase Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Neki nisu imali ni 18 godina, ali sazrijevali su iz dana u dan. Nova ratna iskustva, nova dešavanja na terenu, kažu, činila su ih boljim vojnicima i još boljim ljudima.

- Nakon 32. godine tek sada možemo da budemo svjesni koja je to težina. Sada smo u ulozi da smo roditelji tih generacija i tek sada znamo kroz šta su prolazili naši roditelji i naše majke jer su oni možda doživljavali taj rat i naš odlazak više nego mi - izjavio je Stevo Drapić, nekadašnji pripadnik prve klase Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Kao najmlađa generacija koja je stasala kao vojnici važili su za hrabre i odlučne borce Vojske Republike Srpske.

Iako se neki sa ratišta nikada nisu vratili svojim kućama, ovo okupljanje je zbog njih i njima u čast, ali i na ponos, jer su odbranili svoju Republiku Srpsku.