latinica  ћирилица
28/06/2024 |  16:03 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

Dodik: Od naredne godine patrijarh Porfirije visoki pokrovitelj velike Andrićeve nagrade

Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem dogovoreno je da od naredne godine bude visoki pokrovitelj dodjeljivanja Velike nagrade Ivo Andrić, uz aistenciju Andrićevog instituta i vlasti Republike Srpske, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Andrićgrad - Milorad Dodik - Foto: RTRS
Andrićgrad - Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naglasio da je odluka Emira Kusturice da se formira Andrićev institut bila istorijski važna, te naveo da ova ustanova danas ima ne samo regionalni, nego i svjetski značaj.

- A mi iz Reublike Srpske smo to podržali u želji da to bude posvećeno ne samo Andriću, nego i našoj pažnji prema tom pitanju - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, vlasti Republike Srpske će u narednim godinama obezbijediti dodatnu logistiku i sredstva kako bi se u Andrićevom institutu okupila najvažnija svjetska imena u književnosti, te da će se u narednom periodu dodjeljivati nagrade za najboljeg stranog i domaćeg pisca.

Dodik je zajedno sa Njegovom svetosti partijarhom Srpskim Porfirijem, idejnim tvorcem Andrićgrada Emirom Kusturicom i ostalim zvaničnicima nakon svečanosti otišao na plovidbu Drinom.