latinica  ћирилица
28/06/2024 |  16:17 ⇒ 16:45 | Autor: RTRS

Vulin i Vranješ: Srbi se neće odreći Kosova i Metohije i Republike Srpske

Srbija garant očuvanja Republike Srpske i Srba koji žive u njoj, te da je svaka promjena Dejtonskog sporazuma apsolutno neprihvatljiva i da je za Srbe samo izvorni Dejtonski sporazum prihvatljiv i moguć, izjavili su potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.
Aleksandar Vulin i Aleksandar Vranješ (foto: TANJUG/ Vlada Republike Srbije) -
Aleksandar Vulin i Aleksandar Vranješ (foto: TANJUG/ Vlada Republike Srbije)

Vulin i Vranješ, koji su se sastali danas, povodom obilježavanja Vidovdana, u Gradskoj kući u Kruševcu čestitali su svim Srbima Vidovdanski praznik, poželjevši srpskom narodu jedinstvo i slogu, nacionalno obnavljanje i uspon.

- Srbi su na Vidovdan 1389. godine, a potom i 1914. godine trajno odabrali slobodu. Srbija koja čuva svoju slobodu i nezavisnost, nipošto se neće odreći Kosova i Metohije i Republike Srpske, ali se neće odreći ni sebe, svoje istorije čije je središte vidovdanski zavjet koji srpskom nacionalnom biću daje pun smisao, baš kao ni svojih tradicionalnih prijatelja poput Kine i Rusije koji pred Srbiju ne postavljaju političke uslove i zahtjeve - poručio je Vulin.

Vranješ je istakao da su Srbi slobodarski narod,

- Srpska se čvrsto opire svakoj vrsti istorijskog revizionizma, izmišljenim genocidima i pokušaju da se zanemare i zaborave sve srpske žrtve postradale u Јasenovcu, Јajincima, Šumaricama, Prebilovcima, Garavicama, Donjoj Gradini, Drakuliću, Јadovnu, Pagu, Starom Brodu i mnogim drugim stratištima - rekao je Vranješ. 

Vulin i Vranješ istakli su da Srbi žele i zaslužuju jedinstvenu državu.