latinica  ћирилица
28/06/2024 |  16:44 ⇒ 19:50 | Autor: SRNA

Mandić: Rezolucija o Јasenovcu nije ni na čiju štetu, pa ni Hrvatske

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je da Prijedlog rezolucije o genocidu u Јasenovcu nije usmjeren protiv bilo koje države i nije ni na čiju štetu, a može da bude na korist svih građana Crne Gore.
Andrija Mandić - Foto: RTRS
Andrija MandićFoto: RTRS

Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu rezolucije, Mandić je rekao da će Crna Gora postati prva država koja će osuditi genocid u Јasenovcu i to će služiti na čast i onima koji danas možda neće glasati za rezoluciju.

- Pozivam ih da budu dio velike istorije Crne Gore - rekao je Mandić.

On je zahvalio predstvanicima Јevrejske zajednice koji su podržali inicijativu za usvajanje ove rezolucije, kao i predstavnicima romske zajednice.

- Svi su rekli ovo što govorim i ja sada, a to je da Rezolucija nije uperene ni protiv koje savremene države, već protiv zla i strašnih stvari koje su preživjeli ljudi - rekao je Mandić.

On je istakao da je privilegija parlamenta da može da uradi tako veliku stvar na Vidovdan, te poručio da Crna Gora drži do svoje časti i svojih predaka.

- Znamo da je naša budućnost EU, najdalje smo iskoračili od država u regionu, uradili smo veliki posao svi zajedno i napravili nešto što niko nije očekivao od ovog saziva - rekao je Mandić.

On je pozvao poslanike da podrže rezoluciju i time pošalju poruku o složnoj, pomirenoj, srećnoj Crnoj Gori, koja zna svoj put i temelje i koja zna da poštuje svoje pretke.

Poslanik Demokratske partije socijalista /DPS/ Andrija Nikolić smatra da će odgovor Hrvatske na ovu rezoluciju biti ozbiljan.

On je naveo da su za Poslanički klub DPS-a nesporni nacistički, rasistički i genocidni karakter ustaškog režima, kao i zločini koji su u to ime počinjeni u logoru Јasenovac, ali da se u predloženoj rezoluciji o genocidu u Јasenovcu ne navodi ko je počinio to zlodjelo.

Na taj način se, kako je naveo, ostavlja prostor za manipulaciju ko je krivac.