latinica  ћирилица
28/06/2024 |  18:13 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Konji vrani galopirali Bajinačkim utvajima (FOTO/VIDEO)

I u Bajincima kod Srpca proslavlja se krsna slava Vidovdan, kao slava mjesta. Ove godine posebno je bilo svečano. Obnovljeno je druženje ljubitelja konja.
Konjičke trke u Bajincima - Foto: RTRS
Konjičke trke u BajincimaFoto: RTRS

U Bajncima su se okupili ljubitelji konja iz Republike Srpske i susjedne Hrvatske. Konjske zaprege prodefilovale su kroz ovo i dva susjedna sela Glamočane i Bardaču. U kočijama i gosti iz ruskog grada Moržansk, koji su nedavno potpisali povelju o bratimljenju sa Srpcem.

- Ovdje nema razlika između nas, Srbije i Republike Srpske, i mi se nalazimo u pravoj Srbiji gdje se može osjetiti toplina, ljubav i običaji - rekao je Aleksej Viktorovič Banjikov, gradonačelnik Moršanska.

Ivan Kereković iz Slovonskog Broda, kaže da je konjarstvo ljubav. 

-Ljubav i ljubav i od njega nema neke velike koristi i radi ljubavi mi svi držimo te konje i malo se takmičimo. Neko ima bolje, neko lošije, i tako se kitimo svojim koljima - istakao je Kereković.

Srbac postaje sve značajnija tačka na mapi konjičkog sporta. Osim tri konjička kluba, u Bajincima je formirana i prva privatna ergela u Srpskoj.

- Borba je da taj sport unaprijedimo jer mnoge zemlje su u regionu otišle mnogo ispred nas i ne samo u tom sportu nego u mnogo čemu - rekao je Luka Mitraković, vlasnik privatne ergele "Mitraković" Bajinci.

Konjičke trke u Bajincima

Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac, vjeruje da će sve ovo prerasti u tradiciju.

- Nadam se da neće više biti prekida u godinama koje su pred nama i da će to postati redovno dešavanje ovdje u Bajincima, pogotovo na ovaj dan Vidovdan - kaže Dragosavljević.

Organizovano je i takmičenje u preponskom jahanju, trke konja i takmičenje u pripremi lovačkog i ribljeg paprikaša.