latinica  ћирилица
30/06/2024 |  09:44 ⇒ 11:52 | Autor: TANЈUG

Dačić: Moguće da je sinagoga u Beogradu bila Žujovićeva prva meta

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je rekonstrukcija kretanja Miloša Žujovića, koji je ranio pripadnika Žandarmerije kod izraelske Ambasade u Beogradu, pokazala da je juče prvo došao do sinagoge u Beogradu i da je moguće da mu je to bila prva meta, ali je nastavio dalje zbog velikog broja pripadnika policije oko sinagoge.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bg) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bg)

- Ovaj teroristički akt je sasječen u početku... Zato i kažem da je naša policija, herojskim činom našeg pripadnika Miloša Јevremovića u startu spriječila dalje tok ovog terorističkog akta - rekao je Dačić poslije obilaska u Urgentnom centru pripadnika Žandarmerije Јevremovića, koga je Žujović juče ranio samostrelom.

Naveo je da je rekonstrukcijom kretanja Žujovića, otkada je juče ujutru došao autobusom iz Mladenovca na autobusku stanicu u Beogradu, ukazano da prvo je išao do sinagoge, ali pošto je tamo bila policija, nastavio je dalje do izraelske Ambasade.

- Država Srbija je pokazala da može da zaštiti, ne samo bezbjednost zemlje već i diplomatska konzularna predstavništva koja se nalaze u našoj zemlji - poručio je Dačić.

Dodao je da su izvršeni pretresi na više desetina lokacija u Srbiji, da je istraga pokazala da je supruga Žujovića napustila zemlju dva dana pred terorističkog napada i otišla je u rodnu Crnu Goru, kao i da je prilikom pretresa kuće u Mladenovcu policija pronašla račun za samostrel koji je Žujović kupio u radnji u Zemunu.

Dačić je obišao povrijeđenog pripadnika Žandarmerije u Urgentnom centru zajedno sa ambasadorom Izraela u Srbiji Јahelom Vilanom.

Vilan je rekao da nema opravdanja za teroristički akt koji se juče desio u Beogradu, kao ni za bilo koje druge napade, na bilo koju populaciju bilo kada i bilo gdje u svijetu.

On je rekao da vrlo dobro zna i razumije koje prijetnje potiču od terorizma.

Vilan je naglasio da mu je bilo je izuzetno važno da dođe u posjetu povrijeđenom žandarmu i da iskaže iskrenu zahvalnost u svoje ime, u ime svoje porodice, zaposlenih u Ambasadi, kao i Vlade Izraela i naroda Izraela, jer, kako je dodao, svi oni jako dobro znaju šta znači terorizam.