latinica  ћирилица
01/07/2024 |  18:42 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Slobodna trgovina između Srbije i Kine velika šansa (VIDEO)

Na snagu je stupio Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji omogućava preferencijalni pristup kineskom tržištu za proizvode srpskog porijekla.
Slobodna trgovina između Srbije i Kine (Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ) -
Slobodna trgovina između Srbije i Kine (Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ)

Sporazum se odnosi na oko 20.000 artikala, a bez carine od danas može da se izvozi njih oko 60 odsto. Srbija je treća evropska zemlja koja ima ovakav sporazum sa Kinom.

Svježa jabuka, borovnica, suva šljiva, svježe juneće meso – neki su od proizvoda koje od danas Srbija može da izveze u Kinu bez carina. Po mnogo povoljnijim uslovima u Kinu se mogu plasirati, između ostalog, i farmaceutski proizvodi, proizvodi hemijske i mašinske industrije. Nadležni sporazum vide kao veliku šansu za Srbiju.

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, rekao je da je ovo važan sporazum za budućnost srpske ekonomije, ali istovremeno i ogroman posao kako bi bili iskorišteni svi potencijali ovog sporazuma sa tržištem koje ima više od 1,4 milijarde potrošača.

Li Ming, ambasador Kine u Srbiji, naveo je da će prema sporazumu, Kina i Srbija međusobno ukinuti carine na 90 odsto tarifnih oznaka.

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, pojasnio je da sporazum Srbiji omogućava lakši pristup velikom kineskom tržištu, jeftiniji, bescarinski izvoz, a samim tim i konkurentniji izvoz, te povoljniji uvoz, nabavku sirovina, repromaterijala, poluproizvoda i opreme iz Kine, potrebnih za proizvodnju u srpskoj industriji.

Prve benefite osjetiće proizvođači poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Bez carine u Kinu može i svježa junetina, a u narednih deset godina u režimu slobodne trgovine biće i ostale vrste i proizvodi od mesa i mlijeka.

Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja, kaže da će od danas u režimu bez carine biti sveža jabuka, prerađevine od povrća, džemovi, sjemenska roba, raž, pšenica i ostalo. Inače, kako ističe, riječ je o proizvodima na koje se dugo čekalo da budu na toj listi.

Tamara Bošković, Uprava za veterinu, kaže da je Srbija do sada uspjela da dobije slobodno tržište za izvoz jagnjećeg i junećeg mesa, mliječnih proizvoda, te za med i pčelinje proizvode.

Više od 50 odsto proizvoda, koji se plasiraju u Kinu, mora biti proizvedeno u Srbiji. U narednim godinama smanjivaće se i ukidati carine na još neke proizvode.

Bojan Stanić, analitičar Privredne komore Srbije, kaže da će od 20 do 30 odsto proizvoda takođe biti oslobođeni carine, ali u  periodu prilagođavanja od pet do deset godina. Kaže da ostaje samo desetak odsto proizvoda koji će ostati pod carinskom zaštitom, jer je riječ o strateškim proizvodima, bitnim i za jednu i za drugu zemlju.

Povlašćeni pristup ogromnom kineskom tržištu stavlja kompanije iz Srbije u mnogo bolji položaj u odnosu na one iz Evrope i okruženja. Očekuje se da će uticati na znatno povećanje izvoza, proširenje investicionih i proizvodnih kapaciteta i jačanje privredne aktivnosti.