latinica  ћирилица
30/06/2024 |  12:54 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Engleska ili Slovačka, Španija ili Gruzija?

Na šampionatu Evrope u Njemačkoj drugi je dan takmičenja u eliminacionoj fazi. Danas će se u osmini finala sastati Engleska i Slovačka, odnosno Španija i Gruzija.
EURO 2024 (Foto:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI) -
EURO 2024 (Foto:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Reprezentacija Engleske, pred start šampionata, svrstavana je u grupu najozbiljnijih favorita za osvajanje EURA. Ipak, u prve tri utakmice izabranici Gereta Sutgejta nisu oduševili, nisu nikog ubijedili da mogu do same završnice. Predstoji im borba za plasman među osam najboljih. Na tom putu stoji im reprezentacija Slovačke koja je takmičenje završila kao treća sa četiri boda u grupi u kojoj su sve selekcije imale isti broj bodova. Nimalo lak zadatak za gordi Albion, koji ipak vjeruje u prolaz dalje.

- Mislim da samopouzdanje raste, jer igrači znaju da je veliki dio igre protiv Slovenije bio korak u pravom smjeru. Moramo da pronađemo više kvaliteta u posljednjoj trećini, više odlučnosti u posljednjoj trećini. Ali, imamo igrače da to uradimo i da se držimo plana, da budemo sigurni da ćemo izdržati napade kada smo u tim oblastima. Golovi imaju ogroman uticaj na pojedince i ogroman uticaj na timove, ali mislim da to ne mora da bude samo jedan trenutak koji treba da uradiš - rekao je selektor Engleske Geret Sautgejt.

Slovačka u utakmicu sigurno neće ući sa bijelom zastavom. I oni imaju svoje argumente da se plasiraju u četvrfinale. Svjesni su da igraju protiv velikog rivala, ali optimizma ne manjka.

- Imamo svoj stil igre. Ne želim da mijenjam mentalitet svog tima. Možda ćemo napraviti neke korekcije, ali bez promjene onoga što smo do sada radili. Zato što bi to značilo da bih morao da promijenim glavu mojih igrača koji razmišljaju na neki način, ponavljam, biće neke prilagodbe, ali ne pretjerane. Mi ćemo nastaviti da igramo svoj stil - rekao je selektor Slovačke Frančesko Kalcona.

Reprezentacija Španije, prikazala je odličan fudbal i grupu završila sa maksimalnih devet bodova, bez primljenog gola. I to grupu u kojoj su još bili Italija i Hrvatska. Španci su očarali sve igrom i sada su uz domaćina, Njemačku, prvi favoriti za osvajanje trofeja. Bez obzira na uvjerljive partije u prvom dijelu, u ovoj fazi popravnog nema. Gruzija im, ipak, ne bi trebalo da pravi većih problema.

- Ne možemo da kontrolišemo šta se dešava van svlačionice. Mi u svlačionici to uopšte ne vidimo kao laku igru. Sigurni smo da će biti veoma komplikovano. Oni su porasli. Toliko pošto smo se suočili sa njima u fazi kvalifikacija i neće biti nimalo lako. Poštujem svoje rivale i večeras ćemo morati da odigramo zaista dobru utakmicu da bismo imali priliku da pobijedimo - rekao je selekto Španije Luis de la Fuente.

Iako ih smatraju autsajderom u ovom duelu, reprezentativci Gruzije to tako ne doživljavaju. Žele novi podvig, kao što su pobijedili Portugaliju u posljednjoj utakmici u grupi i ostvarili istorijski plasman u osminu finala. Žele da ponove igru iz tog duela i rezultat, ako je to ikako moguće. Јer još se sjećaju poraza od istog rivala sa 7:1 u kvalifikacijama.

- Naravno da je to bio težak trenutak za nas. Ali, znate, ponekad, da biste napredovali u životu, potrebni su vam takvi trenuci, gdje je veoma teško, gdje misliš nisi dobar, gdje misliš da si uradio sve loše... Imaš takve trenutke jer misliš da ne možeš da postigneš veliki uspjeh. Imali smo neke bolje trenutke. Naučili smo mnogo stvari iz toga, ali znamo Španiju, igrali smo četiri puta u posljednje tri godine, ali večeras je drugo takmičenje - rekao je selektor Gruzije Vili Sanjol.

Utakmica Španije i Gruzije igra se na Rajn enerdži stadionu u Kelnu, koji prima 43.000 gledalaca. Pravdu dijeli sudijska trojka iz Francusjke na čelu sa Fransoom Letesijeom.