latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:41 | Autor: Agencije

Rubljov neće u Pariz

Osvajač zlatne medalje u mješovitim parovima iz Tokija Andrej Rubljov i teniserke Darija Kasatkina i Ana Kalinskaja su među 12 predstavnika Rusije i Bjelorusije koji su odbili pozive da se takmiče kao neutralni sportisti na Olimpijskim igrama u Parizu.
Andrej Rubljov - Foto: RTRS
Andrej RubljovFoto: RTRS

Međunarodni olimpijski komitet objavio je ažurirani popis na kojem su imena 31-og neutralnog sportiste koji su prihvatili poziv i na njemu su pobjednik US Opena 2021. Danil Medvedev i 22. teniserka svijeta Јekaterina Aleksandrova.

Šesti teniser svijeta Rubljov, Kasatkina (WTA-12.) i Kalinskaja (WTA-18.) odbili su pozivnice za nastup, zajedno sa Karenom Hačanovim i Ljudmilom Samsonovom.

Bjeloruskinja Viktoria Azarenka, koja živi u SAD, osvojila je zlato u parovima i bronzu u singlu u Londonu 2012, prihvatila je poziv.

Gimnastičar Ivan Litvinovič, koji je prije tri godine osvojio zlato za Bjelorusiju na trampolinu u Tokiju, i ruski kanuist Aleksej Korovaškov, bronzani u Londonu, takođe su među sportstima koji su prihvatili poziv MOK-a.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije, zbog rata u Ukrajini, neće učestvovati na OI u Parizu, osim njih nekoliko koji će se takmičiti kao neutralni bez zastave i himne. Oni su prošli provjeru kako bi se potvrdilo na nemaju veze sa ruskom vojskom.

Rusija je osudila ograničenja i ocijenila ih kao diskriminatorska. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da MOK klizi u rasizam i neonacizam.