latinica  ћирилица
02/07/2024 |  17:25 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Đokić-Lorkovski: Srpska posvećena ostvarivanju utvrđenih ciljeva

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je direktoru Sekretarijata Energetske zajednice Arturu Lorkovskom da su sve ključne institucije u Srpskoj potpuno posvećene ostvarivanju utvrđenih ciljeva i razumiju zahtjeve evropskih politika i obaveze koje proizilaze iz Ugovora o Energetskoj zajednici.
Đokić - Lorkovski - Foto: SRNA
Đokić - LorkovskiFoto: SRNA

Tokom razgovora Đokića i Lorkovskog danas u Banjaluci bilo je riječi o kontinuiranoj podršci i saradnji u energetskom sektoru BiH, sa fokusom na obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici koje Srpska implementira unutar svoje nadležnosti, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Lorkovski je izrazio spremnost Sekretarijata da podrži BiH na njenom putu ka prenošenju zakonodavstva EU u domaće zakone i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz Ugovora o Energetskoj zajednici, uz proces interne koordinacije.

Na sastanku je istaknuta uloga Sekretarijata Energetske zajednice u prekograničnoj grupi za prekogranični dijalog za Hidroelektrane "Buk Bijela", a Đokić je ponovio posvećenost Srpske sprovođenju nove procjene uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat.

Učesnici su razgovarali o predstojećem neformalnom ministarskom savjetu Energetske zajednice, koji će se održati sutra u Banjaluci pod predsjedavanjem BiH u Energetskoj zajednici.

Obje strane su se saglasile da nastave blisku saradnju i angažman u podršci BiH na njenom putu ka integraciji u evropsko energetsko tržište, navedeno je u saopštenju.