latinica  ћирилица
04/07/2024 |  20:02 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Košarac: Važno omogućiti nova tržišta vinarima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je važno omogućiti nova tržišta domaćim vinarima, poput Ruske Federacije i Kine, kako ne bi bili potpuno zavisni od tržišta EU.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Osim tržišta EU, kaže Košarac, zapažen je izvoz i u zemlje Cefte, ali postoji potreba za obezbjeđivanjem novih tržišta za plasman vina.

- Značajno je da omogućimo i tu vrstu alternativnih tržišta kako ne bismo bili potpuno zavisni od tržišta EU. Značajno je da izvozimo vino i u Rusku Federaciju, Kinu i na neka druga tržišta koja su zainteresovana za proizvode iz Srpske i FBiH - rekao je Košarac novinarima u Mostaru, gdje je obišao festival "Vinski putevi Hercegovine".

Košarac je istakao da je neophodno i obezbijediti mogućnost daljeg plasmana domaćih proizvoda u zemlje EU, te najavio da će u saradnji sa entiteskim strukturama biti donesen zakon o organizaciji tržišta vina i pravilnici kako bi vinari iz Republike Srpske i Federacije BiH i nakon 2024. godine mogli da nastave sa izvozom u zemlje EU.

On je ocijenio da su domaći proizvođači marljim radom savladali sve standarde kako bi vinska proizvodnja u Srpskoj i FBiH bila zapažena i ispunjavaju standarde kako bi se našli na tržištima EU i drugih dijelova svijeta.

- Treba istaći velike napore ne samo naših proizvođača, nego i institucija Srpske i FBiH koje daju doprinos proizvodnji grožđa, odnosno vina - rekao je Košarac.

On je istakao da BiH ima 81 proizvođača vina koji proizvode oko 17 miliona litara vina.

- Vinogradi se prostiru na 3.700-3.800 hektara zemljišta. Dominantna vina su blatina i žilavka, ali imamo i druga iskustva koja možemo iskoristiti u nekim drugim sortama kako bi se etablirali na svjetskim tržištima - rekao je Košarac.

On je naveo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara poštuje sve napore koje preduzima Spoljnotrgovinska komora u promociji vinske proizvodnje u BiH.

- Imamo jako dobru komunikaciju sa Spoljnotrgovinskom komorom i Asocijacijom vinara i očekujemo da ćemo u narodnom periodu zajednički raditi na implementaciji naših obaveza, a to je da definišemo još nekoliko pravilnika koji će po usvajanju omogućiti našim vinarima da nastave svoje izvozne aktivnosti prema zemljama EU - rekao je Košarac.

Spoljnotrgovinska komora BiH organizovala je danas u Mostaru festival "Vinski putevi Hercegovine" s ciljem promocije vinske kulture i turističke ponude Hercegovine na kojem će se predstaviti dvadesetak izlagača.

Na festivalu će se predstaviti hoteli, turoperateri, restorani i vinarije, a cjelodnevni program uključuje kurseve, panele i radionice sa naglaskom na potencijal vinskog turizma i povezivanje vinske industrije sa drugim granama turizma.