latinica  ћирилица
03/07/2024 |  09:26 ⇒ 10:51 | Autor: TANЈUG

Putin doputovao u Kazahstan

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, na regionalni samit Šangajske organizacije za saradnju (SCO), saopštio je Kremlj.
Putin u Astani (foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV) -
Putin u Astani (foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV)

Putin će učestvovati na 24. sastanku savjeta šefova država SCO, koji se održava 3. i 4. jula u Astani.

Na margini regionalog samita on će razgovarati sa učesnicima samita.

Ruski predsjednik će se "vjerovatno sastati" sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je šef turske diplomatije Hakan Fidan.

Dvojica lidera su se posljednji put su se sreli u septembru 2023. u Sočiju, u Rusiji.

Turski šef diplomatije bio je početkom juna u Rusiji gdje je učestvovao na sastanku članica Briksa i kada ga je primio Putin, kao i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

Ankara koja od početka rata u Ukrajini nastoji da održi dobre odnose i sa Kijevom i sa Moskvom, više puta je ponudila dobre usluge za postizanje rješenja sukoba između dvije zemlje pregovorima.

Stalni članovi Šangajske organizacije za saradnju su Kahahstsan, Indija, Kina, Kirgizija, Pakistan, Rusija, Tadžikistan, Uzbekistan, a od prije godinu dana i Iran. Oni zajedno predstavljaju polovinu stanovnika svijeta.

Ove godine trebalo bi da se pridruži Bjelorusija, što je bila odluka najavljena tokom samita 2023, koji je virtuelno organizovala Indija.

Poslije samita u Astani, Kina će postati rotirajući predsjedavajući organizacije za period 2024-2025.