latinica  ћирилица
02/07/2024 |  17:59 | Autor: sputniknews.com

Lavrov-Sijarto: Kijev mora da poštuje prava nacionalnih manjina

Ministri spoljnih poslova Rusije i Mađarske Sergej Lavrov i Peter Sijarto, razgovarali su telefonom o ukrajinskoj krizi i istakli potrebu da Kijev osigura prava svih nacionalnih manjina, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Sergej Lavrov (Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Sergej Lavrov (Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Došlo je do razmjene mišljenja o aktuelnim pitanjima na međunarodnom planu. Tokom razgovora o ukrajinskoj krizi, oba ministra su istakla potrebu da Kijev bezuslovno osigura prava svih nacionalnih manjina koje žive u zemlji - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da strane visoko cijene postignuti nivo rusko-mađarskog političkog dijaloga.

- Naglašeno je da bilateralna saradnja, uprkos izuzetno teškoj međunarodnoj situaciji, nastavlja da se progresivno razvija u duhu zdravog pragmatizma i obostrane koristi - istakli su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije u utorak, nakon sastanka u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, izrazio nadu da će njegova posjeta poslužiti za rješavanje bilateralnih problema, uključujući i one koji se odnose na prava mađarske manjine u Zakarpatju.