latinica  ћирилица
03/07/2024 |  10:51 ⇒ 11:16 | Autor: TANЈUG

Vučić: Mnogo izazova imamo, velike snage okupljene u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sjednice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni "Banjica 2" da je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostaci i šta je to što je neophodno da se ispravi, kao i da se analiziraju bezbjednosne prijetnje i situacija u regionu.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

On je naveo da ima mnogo izazova i kako je rekao, velike snage su okupljene u regionu.

- Јedanput ili dva puta godišnje imamo te sastanke i na njima analiziramo sve nedostatke i šta je to što je neophodno da ispravimo u našem radu i takođe analiziramo bezbjednosne prijetnje, analiziramo situaciju u regionu. U skladu sa tim donosimo i određene odluke. Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije se modernizuju, uvećavaju i unapređuju kao i ubojna sredstva - rekao je Vučić.

Dodao je da ono čime nisu zadovoljni, to je popuna, odnosno brojem ljudi, naročito to na sjeveru Srbije, u Beogradu i Vojvodini.

- Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susjednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku, to 4534. Mi računamo na dobru saradnju sa KFOR-om i NATO trupom i vjerujemo da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji. U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one ne nalaze se na toj teritoriji već na teritoriji susednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske. Takođe uvjereni smo da ni na koji način neće biti upotrebljene protiv bilo srpskog naroda, bilo Republike Srbije - rekao je Vučić.