latinica  ћирилица
02/07/2024 |  20:05 ⇒ 22:08 | Autor: sputniknews.com

Gruško sa državnim vrhom Srbije o Republici Srpskoj, KiM i Ukrajini

Zamjenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško tokom razgovora sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem u Beogradu ukazao je na odgovornost Zapada za eskalaciju krize u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Đurić i Gruško  (Foto:x.com/markodjuric) -
Đurić i Gruško (Foto:x.com/markodjuric)

Kako se ističe, zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško razgovarao je u Beogradu 1-2. jula sa ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Markom Đurićem.

Odvojeni razgovor je imao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Milošem Vučevićem, potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vulinom, potpredsjednikom Vlade Ivicom Dačićem i ministrom bez portfelja u Vladi Srbije Nenadom Popovićem.

- Razgovarano je o širokom spektru pitanja bilateralne saradnje, aktuelnim međunarodnim pitanjima i praktičnim aspektima saradnje u UN i drugim međunarodnim organizacijama. Konstatovana je bliskost pristupa ključnim elementima savremene agende, uključujući formiranje pravednog, policentričnog svjetskog poretka zasnovanog na Povelji UN - ističe se u tekstu.

Posebna pažnja posvećena je kosovskom pitanju. Istaknuta je potreba oslanjanja na međunarodno pravo, fundamentalnu rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244, važnost sprovođenja obaveza koje proističu iz dijaloga zainteresovanih strana, prije svega, formiranje Zajednice srpskih opština, sa značajnim izvršnim ovlašćenjima.

- Razmijenjena su mišljenja o situaciji na Balkanu, sa akcentom na stanje u BiH, poštovanje Dejtonskog sporazuma i zaštitu legitimnih prava i interesa Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Ruska strana je ukazala na odgovornost Zapada za raspirivanje i pogoršanje krize oko Ukrajine, akcije blokiranja mogućnosti za političko rješavanje sukoba i pokušaje da se stvori iluzija da postoji široka međunarodna podrška "formule Zelenskog", koja nema veze sa stvarnošću i koja je osuđena na neuspjeh.

- Razmotren je tok implementacije sporazuma koji su dogovoreni na najvišem i visokom nivou, realizacija ključnih zajedničkih projekata rusko-srpske saradnje u sferama od obostranog interesa - zaključuje se u saopštenju.