latinica  ћирилица
03/07/2024 |  16:43 | Autor: SRNA

Budimir: Utvrditi istinu i zaustaviti spekulacije

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izrazio je nadu da će Tužilaštvo BiH u procesu koje je pokrenulo protiv 15 fizičkih i šest pravnih lica zbog izdavanja lažnih diploma, utvrditi šta se zaista dešavalo i zaustaviti spekulacije.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

Budimir je i izjavi za Srnu pozdravio napore onih koji se bore protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju u Republici Srpskoj i dodao da se nada da će tih aktivnosti biti više i u Federaciji BiH, jer postoje problemi u oba entiteta.

- Ministarstvo nastavlja da u skladu sa svojim nadležnostima zajedno sa Inspektoratom Srpske, vrši kontrolu visokoškolskih ustanova u svemu što podrazumijeva inspekcijski i upravni nadzor - rekao je Budimir.

On je istakao da se, poštujući presumpciju nevinosti svih koji su u ovom postupku, nada da će u nastavku ovog postupka pred nadležnim sudom biti utvrđeno šta se zaista dešavalo, kako bi se prestalo sa spekulacijama.

- Ove aktivnosti nama olakšavaju dalji rad da prestanu spekulacije šta se dešavalo na tim fakultetima, jer Ministarstvo ne može da da odgovore za one radnje koje su proveli istražni organi Republike Srpske i BiH - rekao je Budimir.

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv 15 fizičkih i šest pravnih lica koja se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, koruptivna krivična djela i nedopuštenu trgovinu više desetina visokoškolskih diploma, uglavnom ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske, zdravstvene struke, menadžmenta i ostalih profila obrazovanja.

Optužena pravna lica, odnosno privatni univerziteti, djelovali su na području Banjaluke, Mostara i Brčko distrikta, a prema prikupljenim dokazima, izdato je najmanje 49 visokoškolskih diploma čije će se poništenje tražiti u zakonom predviđenom postupku.