latinica  ћирилица
03/07/2024 |  17:41 | Autor: SRNA

Nuždić: "Svjedok" šalje poruku da srpski narod neće zaboraviti svoje žrtve

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da je film "Svjedok" značajno svjedočenje o stradanju Srba tokom ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Јugoslavije, te da šalje poruku da srpski narod nikada neće zaboraviti svoje žrtve
Viktor Nuždić - Foto: RTRS
Viktor NuždićFoto: RTRS

Nuždić je na premijeri ovog filma u Banjaluci istakao da je ovo dokumentarno ostvarenje značajno jer u njemu učestvuju živi svjedoci onoga što se dešavalo u tom periodu.

- Poseban značaj ima to što je u njemu obrađena tema koja se bavi velikim humanim čovjekom doktorom Zoranom Stankovićem, koji, nažalost, više nije među živima, a posebnu dimenziju činiće svjedočanstva porodica koje su tada preživjele najteže momente u svom životu - rekao je Nuždić za Srnu.

On je dodao da je snimanje filma "Svjedok" nastavak aktivnosti kojima se želi dati doprinos čuvanju kulture sjećanja, te podsjetio da je Centar i prethodnih godina kao producent učestvovao u snimanju filmova važnih za istoriografiju Srpske, kao što su "Stradanje Srba u Podrinju", te "Operacija Koridor".

Nuždić je naveo da je film realizovan u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ i Centra, koji je pružio svu potrebnu pomoć i podršku za njegovo snimanje, kako bi činjenice o tom periodu bile zabilježene na vjeran način.

Premijeri u "Sinepleksu Palas" prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u vladama Srpske i Srbije, članovi nevladinih organizacija iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica poginuli, predstavnici lokalnih zajednica iz Srpske, te zvanice iz javnog života Srpske.

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služen parastos za sve srpske žrtve stradale tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Јugoslavije.