latinica  ћирилица
03/07/2024 |  21:35 ⇒ 21:53 | Autor: SRNA

Predstavljeni "Foto zapisi" Zdravka Zgonjanina

U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu večeras je predstavljeno djelo "Foto zapisi" Zdravka Zgonjanina Baće kao treća manifestacija u okviru 14. Pjesničkih susreta Potkozarja.
Novi Grad, predstavljeno djelo Foto zapisi - Foto: SRNA
Novi Grad, predstavljeno djelo Foto zapisiFoto: SRNA

Direktor Biblioteke Maja Јovanić Kostadinović rekla je da je Zgonjanin jedan od inicijatora pjesničkih susreta i da je zaslužio da u okviru ove manifestacije ima posebno veče.

Ona je navela da promociju prati izložba fotografija Zdravka Zgonjanina.

Zgonjanin je rekao da djelo ima 11 poglavlja, te da su zastupljene fotografije koje je on snimao.

- Na fotografijama su stare kuće, svetinje Srpske pravoslavne crkve, muzeji. Osim toga, u djelu je pregled 80 susreta sa piscima iz Republike Srpske, BiH, Srbije, okruženja, recenzije mojih djela  rekao je Zgonjanin.

On je istakao da mu je drago što se djelo predstavlja u njegovom rodnom gradu.

Recenzent Ranko Pavlović smatra da su "Foto zapisi" Zgonjaninova testamentalna knjiga.

- Neko testamentom ostavlja kuću, stan, zemlju. Baćo ostavlja svoje duhovno blago, ne pojedincu nego svom rodu - rekao je Pavlović.

On je dodao da je knjiga višestruko značajna, da fotografije svjedoče o vremenu i imaju umjetničku vrijednost.

- U drugom dijelu je izbor njegove poezije. Zgonjanin voli ljude, kulturu, poeziju, knjigu, pokretač je brojnih manifestacija i može se reći da je multimedijalni stvaralac - naveo je Pavlović.

Pjesnički susreti Potkozarja počeli su u ponedjeljak, 1. jula, otvaranjem izložbe mladih likovnih umjetnika u Narodnoj biblioteci u Novom Gradu.

Centralna manifestacija održana je sinoć uz učešće Željka Galonje, Nede Gavrić, Milana Rakulja, Aleksandre Čvorović, Srećka Marčete i Irene Stanković.

Sutra će biti održana promocija monografije "80 godina Gimnazije "Petar Kočić" Novi Grad autora Drage Todića.

Pjesnički susreti Potkozarja održavaju se u sklopu Petrovdanskih dana, manifestacija organizovanih povodom Dana opštine Petrovdana.