latinica  ћирилица
04/07/2024 |  09:44 ⇒ 10:15 | Autor: SRNA

Doboj: Obilježavanje Dana borca

Kod spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja u Doboju danas su povodom 4. jula, Dana borca, položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima u Drugom svjetskom ratu.
Doboj, sjećanje - Foto: SRNA
Doboj, sjećanjeFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboja Dalibor Đurić rekao je novinarima da Dan borca treba da bude opomena mladim naraštajima da se ne zaboravi prošlost u svjetlu revizionizma istorijskih dešavanja.

Da bi mladima bile približene istorijske činjenice o Doboju tokom Drugog svjetskog rata, Đurić je naveo da će podmlađeni članovi ovog udruženja raditi na održavanju spomenika iz tog perioda, kao i organizovanju istorijskog časa.

Na području Doboja u organizaciji lokalnog Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a obilježavanje Dana borca, kada je 1941. godine podignut oružani ustanak naroda Јugoslavije protiv fašizma, biće nastavljeno polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju u naselju Rudanka, a završeno polaganjem vijenaca i cvijeća na Partizanskom groblju u naselju Ritešić.

Doboj je zbog geostrateškog značaja tokom Drugog svjetskog rata bio uporište njemačkih, legionarskih, te ustaško-domobranskih snaga sa represivnim sistemom, naročito dirigovanim od rimokatoličkog sveštenika Dragutina Kambera - kotarskog povjerenika, protiv kojih se narod dobojskog kraja borio sve do oslobođenja, 17. aprila 1945. godine.

U kripti spomen-kosturnice nalaze se i posmrtni ostaci 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

U NOR-u i partizanskim odredima u Drugom svjetskom ratu sa dobojskog područja učestvovalo je 4.250 boraca, od kojih je 650 poginulo u borbama, a u jasenovački i u druge ustaško-fašističke koncentracione logore odvedeno je i ubijeno 660 boraca i civila – najviše starijih lica, žena i djece.