latinica  ћирилица
04/07/2024 |  09:51 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

UŽIVO - NSRS o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravljaju o Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne – prijedlog Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Obrazlažući Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Stevandić je ukazao da se Sporazum o specijalnim paralelnim vezama usvaja u Parlamentarnoj skupštini BiH čime je utemeljeno pravo Republike Srpske na korištenje ovih simbola i istorijskog nasljeđa.

- Grb Nemanjića nije grb VRS koji sadrži ovaj grb, ali je nešto drugačiji. To nije grb Srbije i Crne Gore, nego je nasljeđe koje je ovdje starije nekoliko stotina godina od islamskog nasljeđa. Nemanjići nisu imali nikakav odnos sa Bošnjacima, niti ikakve sukobe i probleme, tako da to nasljeđe ne može biti uvredljivo za bilo kojeg pripadnika bošnjačkog naroda i muslimanske vjere - naveo je Stevandić.

On je istakao da za Bošnjake ne može biti uvredljiva ni himna "Bože pravde" jer se koristila i u Kraljevini Јugoslaviji.

Stevandić je rekao da je usaglašena promjena dnevnog reda sjednice, te će tačka 14 biti razmatrana kao tačka 16 i obrnuto.

On je precizirao da će kao tačka 16 biti razmatran konsolidovani izvještaj o izvršenju republičkog budžeta za prošlu godinu, a kao tačka 14 izvještaj o radu i izvršenju budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za 2023.

Stevandić je dodao da je planirano da današnjim zasjedanjem bude obuhvaćena tačka 15, odnosno izvještaj o radu Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za prošlu godinu, nakon čega će poslanici u 14.15 časova glasati o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

Stevandić je rekao da će redovna sjednica biti nastavljena u utorak, 9. jula, nakon svečane sjednice parlamenta Republike Srpske. 

----

Prethodno je raspravljano o Nacrtu zakona o učeničkom standardu nastavljena je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

----

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske između ostalog, razmatraće Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim bi se u javnu upotrebu vratio grb Nemanjića i himna "Bože pravde".

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prošlu godinu.

Narodna skupština prethodno je, između ostalog, razmatrala tri zakona, koji će omogućiti da Investiciono razvojna banka može obavljati platni promet i primati novčane depozite.