latinica  ћирилица
04/07/2024 |  14:56 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Vojvodić: Procesuirati sve koji su učestvovali u nezakonitoj prodaji diploma

Direktor Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je da je važno da se do kraja procesuiraju svi oni koji su učestvovali u nezakonitoj prodaji diploma.
Biljana Vojvodić - Foto: RTRS
Biljana VojvodićFoto: RTRS

- Agencija će analizirati šta dalje da preduzme nakon podizanja i eventualnog potvrđivanja optužnice Tužilaštva BiH protiv 15 fizičkih i šest pravnih lica zbog izdavanja lažnih diploma - rekla je Vojvodićeva u završnoj riječi u parlamentu Srpske o izvještaju o radu Agencije za prošlu godinu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o radu Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za prošlu godinu.

U toku je dan za glasanje o apsolviranim tačkama dnevnog reda.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv 15 fizičkih i šest pravnih lica koja se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, koruptivna krivična djela i nedopuštenu trgovinu više desetina visokoškolskih diploma, uglavnom ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske, zdravstvene struke, menadžmenta i ostalih profila obrazovanja.

Optužena pravna lica, odnosno privatni univerziteti, djelovali su na području Banjaluke, Mostara i Brčko distrikta, a prema prikupljenim dokazima, izdato je najmanje 49 visokoškolskih diploma čije će se poništenje tražiti u zakonom predviđenom postupku.