latinica  ћирилица
04/07/2024 |  14:59 ⇒ 16:29 | Autor: RTRS

Parlament Srpske usvojio set zakona; IRB će obavljati platni promet i primati novčane depozite

Narodna skupština Republike Srpske danas je okončala prvi dio zasjedanja Desete redovne sjednice. Usvojen je set zakona koji će omogućiti da Investiciono razvojna banka Republike Srpske može obavljati platni promet i primati novčane depozite.
Narodna skupština Republike Srpske - NSRS - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Narodna skupština Republike Srpske - NSRSFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Po hitnom postupku usvojeni su sljedeći zakoni: Zakon o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, Zakon o izmjenama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj, Zakon o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske i Zakon o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Narodna skupština usvojila je u redovnoj proceduri Zakon o lovstvu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima – prijedlog dr Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine, uz prihvaćen amandman Kluba poslanika SNSD, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Usvojeni su i Nacrt zakona o učeničkom standardu, uz Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku do 30 dana, Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne – prijedlog dr Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine, uz Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku od 30 dana i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu sa Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Narodni poslanici su usvojili i Izvještaj o radu i izvršenju Budžeta ЈU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 1. 1 – 31. 12. 2023. godine, kao i Izvještaj o radu Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za 2023. godinu.

Preostale tačke dnevnog reda Desete redovne sjednice:

- Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1. 1 – 31. 12. 2023. godine;

- Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine – Analiza realizacije preporuka ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine;

- Informacija o aktivnostima institucija Republike Srpske i predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH u vezi sa namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora;

- Prijedlog odluke o proglašenju Crkve Svetog arhanđela Mihaila Manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici spomenikom kulture – nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja;

- Izbor i imenovanja.

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 9. jula 2024. godine u 12 časova, nakon Svečane sjednice, sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Obraćanje predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić, čiji početak je zakazan u 11 časova istog dana.

Po okončanju Desete redovne sjednice zakazan je početak Četrnaeste posebne sjednice, sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima - prijedlog narodnih poslanika.