latinica  ћирилица
04/07/2024 |  15:13 | Autor: TANЈUG

Geopoetika objavila "Baumgartner", posljednji roman Pola Ostera

Posljednji roman Pola Ostera "Baumgartner" objavila je danas Geopoetika u prevodu Ivane Đurić Paunović koja je, u susretu sa novinarima u prostorijama Geopoetike predstavila ovo književno djelo.
Pol Oster (Foto:  EPA-EFE/J.P.GANDUL) -
Pol Oster (Foto: EPA-EFE/J.P.GANDUL)

Kao vrsna prevoditeljka Osterovih djela koja je prethodno prevela njegovih 13 naslova, Đurić Paunović pripala je čast da prevede i posljednje djelo velikog pisca i približi lik protagoniste - profesora filozofije i etike na Prinstonu Saja Baumgartnera, čitaocima u Srbiji.

- Protagonista pokušava da osmisli svoj život i deset godina nakon smrti svoje supruge koja strada u talasima smrti. On poslije toga mora da nastavi dalje. Pokušaji da se vrati u život su polu-uspješni. Morate da nastavite dalje, ali praznina ostaje zauvijek... - kaže prevoditeljka i književnica.

Ona je bila u procesu prevođenja kada je autor preminuo.

- Nije mogao da zna da će mu ovo biti posljednje djelo koje piše. Oster kao da se svojim pripovijedanjem hvatao za trenutke. Kao da je knjigom ostavio poruke ženi i kćerki da će sve biti u redu. Da će uvijek biti oko njih i u njima... iako fizički nije tu - opisala je.

Kritičari su ocijenili da je ovo roman o starenju, sjećanju i gubicima gdje humor ima posebno mjesto jer "umanjuje tragiku".

- Njemu je humor bio veoma važan da bi strašne stvari učinio podnošljivijima. Humor je ovdje pomoćno sredstvo da se preživi - ocijenila je.

O stilu kojim je autor pisao, istakla je da je za književna djela veoma važan ritam rečenica.

- Na engleskom jeziku ritam se osjeća baš snažno. Osjeća je ritam otkucaja srca, damari života... - opisala je. Navodi da kraj romana zapravo nije kraj, već "početak nove priče"

- Novu priču pričaće čitaoci i to je početak neke nove priče - zaključuje ona.

Pol Oster (1947–2024) je autor brojnih djela koja su prevedena na više od 40 jezika, a u izdanju Geopoetike prevedena su "Mjesečeva palata", "Njujorška trilogija", "Otkrivanje samoće", "Levijatan" i drugi.