latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:43 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Cilj pokretanje novih projekata radi povezivanja građana i privrede

Rukovodstva preduzeća za puteve Republike Srpske i Srbije zaključila su danas na sastanku u Banjaluci da je primarni cilj unapređenje dosadašnje saradnje i pokretanje novih projekata s ciljem povezivanja građana i privrede.
Sastanak o povezivanju Srpske i Srbije - Foto: Ustupljena fotografija
Sastanak o povezivanju Srpske i SrbijeFoto: Ustupljena fotografija

Sastanku su prisustvovali vršioci dužnosti direktora Autoputeva Republike Srpske Nedeljko Ćorić i Puteva Republike Srpske Milan Dakić, te direktori Puteva Srbije Zoran Drobnjak i Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Informišući kolege iz Srbije o aktuelnim projektima, Ćorić je predstavio obilaznicu kod Doboja, pristupnu tačku Pavlovića most, dionicu auto-puta od Višegrada prema Sarajevu i izradu njegovog idejnog rješenja, kao i dionicu na koridoru "Pet ce" od Vukosavlja do Doboja koja je, kako je naveo, pod upitnikom zbog sankcija evropske zajednice.

Posebna pažnja tokom sastanka bila je posvećena gradnji dionice auto-puta od Rače do Bijeljine, projektu koji zajedno finansiraju vlade Srpske i Srbije, saopšteno je iz "Autoputeva Republike Srpske".

Riječ je o prvoj dionici strateškog projekta za Republiku Srpsku, auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-Rača, kao dijela budućeg auto-puta Beograd–Banjaluka.

Đorić je naveo da je dionica duga 20 kilometara, da se na glavnoj trasi nalazi devet objekata i da je izvođač radova je konzorcijum, koga čine kompanije Integral inženjering Laktaši, Srbija autoput Beograd i Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke.

- Ovo je jedno od najaktivnijih gradilišta auto-puteva u Republici Srpskoj. Pripremni radovi počeli još u septembru 2022. godine i sve ide prema zacrtanom planu - rekao je Ćorić i dodao da je izvođač radova u potpunosti probio trasu kao i da je svih 20 kilometara već pod prvim slojem nasipa.

On je naveo da su urađena i dva kilometra podtla i prvog sloja nasipa na petlji "Bijeljina Sjever" sa priključnom saobraćajnicom i svim rampama, dok izgradnja objekata na trasi počinje do kraja jula.

Ćorić je podsjetio da je preduzeće Autoputevi Republike Srpske sprovelo postupke nabavke usluga projektovanja i izgradnje preostale dvije dionice Bijeljina-Brčko i Vukosavlje-Brčko.

Sastanak je upriličen u okviru posjete Srpskoj ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Gorana Vesića.

Nakon sastanka delegacije su obišle trasu auto-puta Rača-Bjeljina u Velinom Selu.