latinica  ћирилица
05/07/2024 |  09:28 ⇒ 11:59 | Autor: sputniknews.com

Orban: U kontaktima sa Rusijom i Ukrajinom Mađarska djelujem u svoje ime

Mađarska razumije da će se organizacijom pregovora Rusije i Ukrajine baviti velike države, ali bi željela da podstakne strane u sukobu na zaključivanje mira, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

- Budimpešta zna gdje joj je mjesto i koji je njen značaj, kao i da će se velikim pregovorima baviti velike sile - istakao je Orban za radio Košut.

Istovremeno, on je ponovio da bi Mađarska željela da podstakne strane na početak pregovora. On je objasnio da je upravo takav cilj imao u vidu kada je 2. jula, nakon 12 godina, boravio u posjeti Kijevu gdje se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

- Јoš jednom moram da preciziram da predsjedavanje Mađarske Savjetom Evropske unije ne daje mandat za pregovore u ime EU, već Budimpešta postupa u svoje ime. Ono što možemo je da razjasnimo koja strana je spremna na šta i nakon što saznamo, lideri EU već mogu da donesu odluku, a poslije odlučivanja će biti moguće otpočeti pregovore, od čega smo, nažalost, čini se za sada daleko - naglasio je Orban.

Upitan kakvi će biti njegovi sljedeći koraci nakon posjete Kijevu 2. jula, Orban je rekao: "Pošto su ti koraci veoma osjetljive prirode, o njima će biti moguće govoriti tek nakon što se realizuju".

Prethodno je odlazeći šef Evropskog saveta Šarl Mišel napisao na mreži Iks da rotirajuće mađarsko predsjedavanje Savjetom EU nema mandat da kontaktira sa Rusijom u ime Evropske unije, komentarišući mirovne inicijative mađarskog premijera Viktora Orbana i informacije o njegovoj mogućoj posjeti Moskvi.

Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov je ranije, komentarišući medijske navode o mogućoj posjeti Orbana Rusiji, odbio da potvrdi ili demantuje ovu pretpostavku.