latinica  ћирилица
05/07/2024 |  09:49 ⇒ 09:49 | Autor: SRNA

Hor "Banjalučanke" na međunarodnom takmičenju u Rimu

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" učestvovaće na 13. Internacionalnom horskom takmičenju "Musika eterna Roma", koje će od 17. do 21. jula u Rimu okupiti 15 horova iz 10 zemalja svijeta.
Banjalučanke - Foto: RTRS
BanjalučankeFoto: RTRS

Dirigent ovog hora Mladen Matović rekao je da će dati sve od sebe da opravdaju dosadašnje rezultate i visok rejting na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, gdje će biti jedini predstavnik Republike Srpske i BiH.

On je istakao da je izuzetna čast i privilegija učestvovati na ovom renomiranom takmičenju za koje ozbiljne pripreme traju još od početka godine.

Matović je rekao da u narednim danima slijede posljednje probe za još jedno reprezentativno predstavljanje srpske kulture i umjetnosti na međunarodnom nivou.

- Iako znamo da su uvijek visoka očekivanja naše javnosti, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze jer je ljepota muzike upravo u tome što nijedan nastup ili bilo koje izvođenje neke kompozicije nikad nisu u potpunosti isti i mnogo je faktora koji u datom trenutku utiču na izvođenje i odlučuju o konačnom rezultatu - dodao je Matović.

On je naveo da na takmičenje, prije svega, odlaze da uživaju u muzici i daju sve od sebe.

- Sam rezultat nam zaista nije toliko bitan koliko želja da održimo kontinuitet prisustva na međunarodnoj sceni i da testiramo naše mogućnosti pred velika svjetska takmičenja u narednoj godini - rekao je Matović.

Osim učešća na takmičenju u Rimu, kao značajne aktivnosti u ovoj godini hor "Banjalučanke" čeka snimanje novog kompakt diska i objavljivanje prateće zbirke kompozicija pod zajedničkim nazivom "folklorne skice", te realizacija dva cjelovečernja gala koncerta povodom Svjetskog dana horskog pjevanja.

- Planiramo da koncert održimo polovinom decembra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, kojim će ujedno biti obilježen i jubilej - 20 godina otkako sam preuzeo umjetničko rukovodstvo nad ansamblom - rekao je Matović.