latinica  ћирилица
05/07/2024 |  10:42 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Budući britanski premijer zastupao tužbu Hrvatske protiv Srbije

Budući britanski premijer laburista Kir Starmer /61/ zastupao je tužbu Hrvatske u Hagu, kada su Hrvati tužili Srbiju za navodni genocid.
Kir Starmer (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL / POOL) -
Kir Starmer (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL / POOL)

- Motiv srpskog rukovodstva bio je da dominira trećinom hrvatske teritorije, ali način prisvajanja teritorije otkriva namjeru srpskog vođstva i ЈNA da trajno iskorijeni hrvatsko stanovništvo kako bi se ona pretvorila u državu pod srpskom dominacijom - tvrdio je Starmer pred Međunarodnim sudom pravde 2014. godine.

Pravnik Kir Starmer izabran je za lidera stranke poslije DŽeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpjela najveći poraz na opštim izborima u posljednjih 85 godina.

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Јavnog tužilaštva.

Po završetku pravnog fakulteta, Starmer je radio kao advokat i specijalizovao se za ljudska prava.

Na parlamentarnim izborima program laburista uključivao je resetovanje odnosa sa EU - stranka planira da sklopi novi bezbjednosni pakt između Velike Britanije i EU s ciljem jačanja saradnje i obnove odnosa sa ključnim evropskim saveznicima, uključujući Francusku i Njemačku.

Laburisti su saopštili da je njihova privrženost NATO kao kamenu temeljcu evropske i globalne bezbjednosti "nepokolebljiva".

Takođe, obećavaju da će nastaviti sa vojnom, finansijskom, diplomatskom i političkom podrškom Ukrajini.

Laburisti navode da žele da pomognu Ukrajini da "zacrta jasan put ka članstvu u NATO".

Starmer je bio protivnik invazije na Irak, čiji je možda i najglasniji zastupnik bio upravo nekadašnji šef britanske vlade i lider Laburističke stranke Toni Bler.

Tokom vođenja laburista, Starmer je metodično uklaljao elemente lijevog krila stranke, socijalistički nastrojenog, koji je ojačao pod prethodnim liderom laburista DŽeremijem Korbinom - prenose agencije.