latinica  ћирилица
05/07/2024 |  12:03 ⇒ 12:50 | Autor: TANЈUG

Orban doputovao u Moskvu, sastaće se sa Putinom

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je danas u Moskvu u okviru "mirovne misije", izjavio je njegov potparol Bertalan Havasi.
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Očekuje se da će se tokom boravka u Moskvi Orban sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je Havasi za MTI.

Do posjete Orbana Moskvi dolazi nakon što je 2. jula boravio u iznenadnoj poseti Kijevu, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Mađarski servis Radija Slobodna Evropa javio je juče, pozivajući se na izvor iz mađarske vlade, da će Orban danas otputovati u Moskvu da se sastane sa Putinom, a nakon toga je predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio da rotirajuće predsjedavanje Savjetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime EU.

- Evropski savjet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine ne može se voditi diskusija o Ukrajini - naveo je Mišel na platformi Iks.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da Orban nije dobio nikakav mandat od Savjeta EU da posjeti Moskvu, a da se njegov boravak u ruskoj prestonici odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Orban je ranije danas u intervjuu za Radio Košut izjavio da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja rotirajućeg presjedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini. Mađarska je 1. jula preuzela predsjedavanje EU.