latinica  ћирилица
05/07/2024 |  12:10 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Sunak saopštio da podnosi ostavku

Premijer Velike Britanije Riši Sunak zvanično je saopštio da podnosi ostavku, javlja list Gardijan.
Riši Sunak (Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Riši Sunak (Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Sunak se izvinio naciji za poraz na izborima i najavio da će uskoro krenuti na sastanak sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim, kojem će predati ostavku.

- Prije svega, želim da kažem da mi je žao. Dao sam sve od sebe u ovom poslu, ali ste mi vi poslali jasan signal da Vlada Velike Britanije mora da se promijeni, a vaš sud je jedini važan. Čuo sam vašu ljutnju, razočaranost. Preuzimam odgovornost za ovaj poraz - poručio je Sunak u obraćanju naciji.

On je rekao da namjerava da se povuče sa funkcije lidera Konzervativne stranke, ali je naglasio da će ostati na toj funkciji dok se ne pripremi teren za izbor novog lidera.

Sunak je novom premijeru Kiru Starmeru poželio sve najbolje, rekavši da je Starmer "pristojan čovjek javnog duha" kojeg veoma poštuje.

- Iako je moj politički protivnik, Kir Starmer će uskoro postati premijer. Njegovi uspjesi u ovom poslu biće uspjesi svih nas i želim dobro njemu i njegovoj porodici. Oni zaslužuju naše maksimalno razumijevanje dok prave veliku tranziciju u svojim životima iza ovih vrata - izjavio je Sunak.

On je naveo da je "danas težak dan na kraju brojnih teških dana".

Sunak je dodao da mu je bila čast što je vršio funkciju premijera i da je Velika Britanija, zahvaljujući njenim građanima, "najbolja zemlja na svijetu".

On se nakon govora uputio ka Bakingemskoj palati.