latinica  ћирилица
05/07/2024 |  13:47 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Vučić: Odnosi sa Rusima dobri, ne okrećemo leđa prijateljima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su odnosi sa Rusijom dobri i korektni i da je važno da Srbija čuva svoju nezavisnost i neutralnost i da ne okreće leđa svojim prijateljima.
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs) -
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs)

Vučić je ponovio da se nikada u prethodnih 12 godina nije dogodilo da je želio da razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a da taj razgovor nije dobio.

- Imamo međusobno poštovanje. Nikada se nije dogodilo suprotno - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Na konstantaciju novinara da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ide češće u Rusiju nego on, Vučić je rekao da je imao poziv za forume u Sanktpeterburgu i Kazanju, ali da je smatrao da nije vrijeme ni trenutak, čuvajući teško stečenu poziciju Srbije koja nije uvela sankcije Rusiji.

- Sa Rusijom imamo važne konsultacije po svim pitanjima. Zahvalan sam Rusiji za podršku u UN, ali mislim da su i oni zahvalni što Srbija nije uvela sankcije Rusiji -  istakao je Vučić i dodao da Srbija čuva svoja tradicionalna prijateljstva i evropski put.

Vučić je rekao da je sa ruskom delegacijom, koja je nedavno bila u posjeti Srbiji, razgovarano o pitanju prodaje municije, a ne oružja, te dodao da Srbija nigdje van Evorpe ne izvozi svoje oružje, iako ima mnogo interesa za "Nore", tenkove i ostalo.

- Rusi su pokrenuli mnoge druge teme od željeznice, Đerdapa - dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je predsjednik nezavisne zemlje i da veoma uspješno vodi brod koji se zove Srbija, da zemlja najbrže napreduje u cijeloj Evropi u miru i bez ikakvih sankcija od bilo koga, čuvajući svoje prijateljstvo sa Rusijom i unapređujući ga sa Kinom.

On je istakao da je najvažnije da ukaže na poziciju Srbije uprkos hibridnom ratu čiji je cilj da uvuče Srbiju u regionalne sukobe.

Povodom izjava premijera samoproglašpenog Kosova Aljbina Kurtija da se Srbija naoružava i tijesno sarađuje sa Rusijom, Vučić je rekao da se Srbija naoružava mnogo više nego što bi Kurti volio, kao što i Prištinu naoružavaju Turci, Nijemci i Amerikanci.

- Njegovi snovi su ratovanje, a moji uspešna ekonomski napredna Srbija koja će da bude najrazvijenija u ovom dijelu Evorpe - rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija da razvija svoju vojnu industriju i da bude odvraćajući faktor za takve agresivne tipove kao što je Kurti i da niko neće moći da joj zabrani da razvija svoju industriju i vojsku.