latinica  ћирилица
25/07/2024 |  10:10 ⇒ 11:48 | Autor: Agencije

Virus Zapadnog Nila potvrđen u Srbiji: Žena preminula nakon uboda komarca

Prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila u ovoj sezoni potvrđen je u Srbiji. Virus je dijagnostikovan kod osobe iz Beograda krajem prošle nedjelje, a priča jedne porodice iz Crvenke potvrđuje koliko ovaj virus može biti opasan.
Komarac (Foto: EPA-EFE/Andre Borges) -
Komarac (Foto: EPA-EFE/Andre Borges)

U svojoj ispovijesti otkrivaju kako je Ј.V iz Crvenke bila žena vedrog duha i puna snage da bi samo za nekoliko dana od uboda komarca postala "kao biljka", da bi poslije tri mjeseca borbe sa virusom preminula.

Njen sin je ispričao da je Ј.V. pila kafu sa komšijama u dvorištu, a nakon što su se razišli, odjednom je pala na pod. Porodica je prvo mislila da joj je skočio pritisak. Nije reagovala na njihova dozivanja iako je bila pri sebi, zbog čega su pozvali Hitnu pomoć. 

- Došli su ljekari i doktor joj je rekao da prati njegov prst kako bi provjerio da li će reagovati. Međutim, ona nije ni mogla da gleda u prst, već je djelovala potpuno izbezumljeno i oči su joj lutale - rekao je njen sin.

Ljekari su je odmah prebacili u bolnicu u Somboru, ali nakon pregleda porodici je rečeno da je najbolje da se vrati kući. Nažalost, stanje Ј. B. se pogoršalo tokom noći i sljedećeg dana vraćena je u somborsku bolnicu.

- Nije mogla da stoji, da se pomjera, a ni da priča. Ponovo su je vratili u bolnicu jer nismo znali šta ćemo i onda su krenule analize. Radili su sve rezultate, vadili krv, urađeno je sve moguće, a ljekari su konstatovali da je u pitanju virus Zapadnog Nila i da ovakvav slučaj još nisu vidjeli. Pala je u komu, bila je kao biljka - pričaju sin i snaha Ј.V.