latinica  ћирилица
25/07/2024 |  11:43 ⇒ 14:20 | Autor: sputniknews.com

Kina: NATO - mašina koja sije haos

Sjevernoatlantska alijansa je, kao izvor razdora, započela ratove u Avganistanu, Iraku, Libiji i Ukrajini, rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane DŽang Sjaogang, komentarišući završnu deklaraciju NATO.
Zastava Kine (Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Zastava Kine (Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

- NATO je mašina koja seje ratni haos, doneo je ratni požar i katastrofu regionima i stanovnicima Ukrajine, Avganistana, Iraka i Libije - rekao je portparol vojnog resora.

Prema njegovim rečima, NATO poslednjih godina nastavlja da "pruži svoje crne ruke" u azijsko-pacifički region. Alijansa napada Kinu i podstiče neke zemlje u regionu da slijede njen primjer, rekao je predstavnik kineskog Ministarstva odbrane.

DŽang Sjaogang je istakao da je završni kominike samita NATO "pun laži, predrasuda, huškanja i klevete".

- Izražavamo naše krajnje nezadovoljstvo i snažan protest u vezi sa ovim - rekao je on.

U završnoj deklaraciji samita NATO održanog u SAD navodi se da članice alijanse pozivaju Kinu da se uključi u dijalog radi smanjenja strateških rizika i da su otvoreni za saradnju sa Pekingom. Istovremeno, Kina, prema riječima zemalja članica alijanse, nastavlja da stvara sistemske izazove evroatlantskoj bezbjednosti.

U dokumentu NATO-a se navodi da "Narodna Republika Kina sada igra odlučujuću ulogu u ratu Rusije protiv Ukrajine kroz takozvano partnerstvo bez granica, pružajući široku podršku ruskom vojno-industrijskom kompleksu".